دوره 16، شماره 3 - ( 3-1392 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- گروه بیوتکنولوژی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
2- گروه بیوتکنولوژی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران ، snblnazeri@yahoo.com
3- گروه گیاه پزشکی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
چکیده:   (12871 مشاهده)

زمینه و هدف: تاکسول یک ترکیب دی‎ترپنوئیدی است که اولین بار از درخت سرخدار و سپس از درختان دیگر مانند فندق جداسازی شد. تحقیقات نشان داده است که برخی قارچ‎های اندوفیت جداسازی شده از این گیاهان نیز قادر به تولید تاکسول هستند. ژن DBAT یکی از ژن‎های کلیدی در مسیر بیوسنتزی تاکسول است که تشکیل باکاتین III، یکی از پیش‎سازهای اصلی در مسیر بیوسنتزی تاکسول را کاتالیز می‎‎کند. هدف از این مطالعه بررسی تولید تاکسول توسط قارچ‎های اندوفیت جداسازی شده از گیاه فندق بود.

مواد و روش‎ها: در این مطالعه مورد- شاهدی، قارچ‎های اندوفیت از درختان فندق در منطقه فندق‎لو واقع در استان اردبیل، جداسازی و به روش نوک‎هیف خالص‎‎سازی شدند. DNA ژنومی قارچ‎های اندوفیت به روش CTAB، استخراج شد. حضور ژن DBAT توسط واکنش زنجیره‎ای پلیمراز مورد آزمایش قرار گرفت. تولید تاکسول در محیط‎های کشت قارچی، به روش کروماتوگرافی لایه نازکّ بررسی گردید.

یافته‎ها: پس از خالص‎سازی، 60 قارچ از اندام‎های مختلف درختان فندق جداسازی گردید. حضور ژن DBAT در 12 ایزوله با استفاده از پرایمرهای اختصاصی توسط PCR به اثبات رسید. بررسی تولید تاکسول در کشت این ایزوله‎ها، نشان داد که 7 ایزوله توانایی تولید تاکسول را در شرایط آزمایشگاهی داشتند.

نتیجه‎گیری: گروهی از قارچ‎های اندوفیت جدا شده از فندق، رویش یافته در شمال غرب ایران، حاوی ژن DBAT، ژن مولد آنزیم کلیدی در مسیر بیوسنتزی، بودند و از آن میان تعدادی در شرایط آزمایشگاهی قادر به تولید تاکسول بودند.

متن کامل [PDF 495 kb]   (4987 دریافت)    
نوع مطالعه: گزارش مورد | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1391/10/9 | پذیرش: 1392/6/6

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.