زمینه و هدف: چاقی به عنوان شایعترین مشکل بهداشتی، زمینهساز بروز بسیاری از بیماریهای مزمن، از عوامل ژنتیکی و محیطی تاثیر میپذیرد. گزارش تفاوت در میکروبیوتای رودهای افرد چاق با افراد لاغر و وجود ارتباط دو طرفه بین آنها، منجر به ایجاد زمینههای تحقیقاتی در خصوص اثرات میکروبیوتای رودهای در بروز چاقی گردیده است. از طرف دیگر، استفاده از مکملهای غذایی فراسودمند، اثرات مفیدی در پیشگیری از چاقی نشان دادهاند. هدف مطالعه حاضر بررسی تفاوت جمعیت باکتریایی افراد چاق با افراد عادی، نقش آنها در هموستاز انرژی و مکانیسم اثرات مکملهای پروبیوتیکی و پریبیوتیکی در پیشگیری از چاقی بود.
مواد و روشها: در این مطالعه مروری تمامی مقالات ثبت شده در پایگاههای علمی اطلاعاتی معتبر از سال 2000 تا 2014 با کلید واژههای پروبیوتیک، پریبیوتیک، چاقی و میکروبیوتای رودهای، استخراج و نتایج آنها مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: بخشی از میکروبیوتای رودهای، استخراج انرژی از مواد غذایی را تسهیل و آن را در بافت چربی ذخیره مینماید. در میکروبیوتای رودهای افراد چاق، شمار باکتریهای باکترووئیدس کمتر و فرمیکوتس بیشترند و در افراد لاغر برعکس میباشد. تفاوت در استخراج انرژی مربوط به تفاوت در ترکیب میکروفلور رودهای است. باکتریهای گونه Archaea ساکن در محیط روده نیز، با افزایش کارایی و قابلیت تخمیر پلیساکاریدهای غیر قابل هضم، تولید الکترونها و خارج کردن انرژی در دسترس در هموستاز انرژی دخالت میکنند. ترکیبات پریبیوتیکی با تحریک رشد باکتریهای مفید روده، افزایش تولید اسیدهای چرب کوتاه زنجیر و تعدیل ترشح هورمونهای گوارشی در روند پیشگیری از چاقی نقش دارند.
نتیجهگیری: مطالعات بیشتری در ارتباط با شناسایی گونههای خاص باکتریهای پروبیوتیکی و سایر غذاهای فراسودمند به منظور پیشگیری از چاقی پیشنهاد میگردد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |