1- گروه اخلاق پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علومپزشکی تهران، تهران، ایران. ، dr.roya9@gmail.com
2- گروه اخلاق پزشکی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علومپزشکی تهران، تهران، ایران.
3- گروه سونوگرافی، مؤسسه سونوگرافی پزشکی تشخیصی بروین، تورنتو، کانادا.
چکیده: (3340 مشاهده)
زمینه و هدف: سقط جنین همواره دربرگیرنده چالشهایی در حوزههای اخلاقی، حقوقی، دینی، فلسفی و بهداشت باروری بوده است. امروزه سقط جنین یکی از مباحث مهم حوزه پزشکی ایران است. تحولات اجتماعی و افزایش سطح سواد سلامت و آگاهی و مشارکت زنان در عرصههای اجتماعی و اقتصادی منجر به ناسازگاری جنبههای نظری و عملی در این حوزهها شده است و زنان در مواقعی بدون توجه به احکام شرعی و قوانین کیفری اقدام به سقط جنین میکنند. در ایران علل سقط قانونی شامل تهدید حیات مادر، اختلالات جنینی شدید و مغایر با حیات است. با شروع همهگیری کووید ۱۹ در جهان تعدادی از کشورها در قوانین و دستورالعملهای سقط جنین بازنگری کردند. در این مطالعه به صورت اجمالی قوانین و دستورالعملهای سقط جنین در تعدادی از کشورهای اروپایی و ایران بررسی شد.
مواد و روش ها: در این تحقیق از روش مطالعه اسنادی، کتابخانهای و جستوجو در پایگاههای اطلاعاتی رایج شامل اطلاعات جامع پزشکی (مدلاین) و منابع اطلاعاتی معتبر شامل پابمد، ساینسدایرکت، گوگلاسکالر و وب آف ساینس استفاده شد. ضمناً پایگاههای اطلاعاتی فارسیزبان شامل پایگاه اطلاعات علمی (SID)، بانک اطلاعات نشریات کشور (مگیران) و ایرانمدکس از سال 2002 تا 2020 با کلیدواژههای سقط جنین، سقط القایی، سقط غیرقانونی، سقط قانونی و کووید ۱۹ جستوجو شدند. همچنین به دلیل شروع همهگیری بیماری SARS-COV1 در سال 2002، کلیه منابع در فاصله زمانی این دو همهگیری مورد بررسی قرار گرفتند.
ملاحظات اخلاقی: در کلیه مراحل پژوهش اصول اخلاق تحقیق و نشر رعایت شد.
یافته ها: نتایج مطالعه حاضر نشان داد در همهگیری کووید ۱۹، تعدادی از کشورهای اروپایی در قوانین و دستورالعملهای مرتبط با سقط جنین بازنگری داشتهاند که اکثر مواقع در جهت احقاق حق سلامت باروری بوده است. به نظر میرسد این بازنگری در جمهوری اسلامی ایران تا کنون صورت نپذیرفته است.
نتیجه گیری: به نظر میرسد در دوران همهگیری کووید ۱۹به تبع تغییرات در روش زندگی مانند فاصلهگذاری اجتماعی و محدودیتهای اقتصادی و اجتماعی، نیاز به بازنگری در قوانین و مقررات پزشکی در حوزههای سلامتمحور و وابسته به زمان (مانند سقط جنین که شدیداً به دلیل ولوج روح وابسته به زمان است) است تا اصول اخلاق پزشکی مانند سودرسانی و عدم ضرررسانی قابلیت اجرا داشته باشد و از سقطهای غیرایمن پیشگیری شود.
نوع مطالعه:
مقاله مروری |
موضوع مقاله:
کووید 19 دریافت: 1399/2/30 | پذیرش: 1399/7/15