1- گروه مدیریت آموزشی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2- گروه مدیریت آموزشی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران. ، ahmadi_a30203@yahoo.com
3- گروه مدیریت آموزشی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، واحد تهران جنوب، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران.
چکیده: (1262 مشاهده)
زمینه و هدف محیط حرفهای، نوع کار، افراط یا تفریط در کار، خطرهای جسمانی، چگونگی تطبیق فرد با محیط کار و رویارویی خانواده کار، منابع استرس یا تنشهای حرفهای محسوب میشوند. استرس شغلی هنگامی پدیدار میشود که کار و وظایفی بیش از توان افراد به آنها سپرده شود. این امر بر تندرستی افراد (جسمانی و روانی) تأثیرگذار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بین آموزش مدیریت استرس با اخلاق کاری کارکنان انجام شد.
مواد و روشها هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین آموزش مدیریت استرس با اخلاق کاری کارکنان بوده است. این پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر دادهها آمیخته اکتشافی (کیفی و کمی) است؛ ازنظر اجرای پژوهش، ازنوع تحلیل محتوا (مرحله کیفی) و ازنظر کمی، پیمایشی مقطعی است. جامعه مطالعه در بخش کیفی شامل صاحبنظران و خبرگان (متخصصان روانشناسی و مدیریت آموزشی و متخصصان پزشکی اجتماعی) بود که طبق ملاکهای ورود و خروج انتخاب شدند. در بخش کمی، جامعه نمونه شامل کارشناسان و مدیران که دوره آموزش مدیریت استرس را دیده بودند، میشد. حجم نمونه و شیوه نمونهگیری در بخش کیفی براساس اصل اشباع نظری 12 نفر با استفاده از روش نمونهگیری هدفمند و در بخش کمی، طبق فرمول کوکران 220 نفر با استفاده از روش نمونهگیری خوشهای انتخاب شدند.
ملاحظات اخلاقی این پژوهش در کمیته اخلاق مطرح شد و با کد IR.IAU.TNB.REC.1400.121 در سامانه ثبت شده است.
یافته ها نتایج نشان داد برای مقابله با شرایط پراسترس، از 3 راهبرد اساسی مقابله رویدادمدار، مقابله اضطرابمدار و مقابله امتناعمدارمیتوان با الگوی آموزش مدیریت استرس استفاده کرد و درمجموع مؤلفههای ارائهشده برای مقابله با شرایط پراسترس، اعتبار لازم و مناسبی دارند. هر 3 مؤلفه اصلی (راهبرد مقابله رویدادمدار، مقابله اضطرابمدار و مقابله امتناعمدار) برای تبیین و برازش از وضعیت مناسبی برخوردار بودند و در پژوهش حاضر پرسشنامه مقابله با شرایط پراسترس معتبر بود و تأیید میشود.
نتیجه گیری راهبردهای مقابله با شرایط پراسترس بر اخلاق کاری افراد تأثیر متفاوتی دارند، بهنحویکه راهبرد مقابله رویدادمدار با اخلاق کاری، رابطه مثبت معناداری دارد و اثر راهبرد مقابله رویدادمدار بر اخلاق کاری افزایشی است؛ درمقابل راهبرد مقابله اضطرابمدار و راهبرد مقابله امتناعمدار با اخلاق کاری رابطه منفی وکاهشی دارد. هرچه بر راهبرد مقابله رویدادمدار تأکید شود، اخلاق کاری افراد هم افزایش مییابد و هرچه بر راهبرد اضطرابمدار و راهبرد مقابله امتناعمدارتأکید شود، اخلاق کاری افراد کاهش مییابد.
نوع مطالعه:
مطالعه كيفي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1400/12/25 | پذیرش: 1401/2/6