فاطمه امیری، قدرت روشنایی، میثم الفتی فر، رسول نجفی، جلال پورالعجل،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۴۰۰ )
چکیده
زمینه و هدف: سندرم نقص ایمنی انسان که ناشی از ویروس HIV است، یک بیماری مزمن و بالقوه تهدیدکننده زندگی به شمار میآید. عوامل متعددی در ابتلا و پیشرفت آن اثرگذار هستند، بنابراین مطالعه حاضر سعی میکند عوامل مؤثر بر پیشآگهی و پیشرفت بیماری HIV را با استفاده از مدلهای چندحالتی شناسایی کند.
مواد و روش ها: مطالعه گذشتهنگر حاضر متشکل از ۲۱۸۵ بیمار مبتلا به HIV مراجعهکننده به مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری شهر تهران از سال ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۲ است. ما حالات چندگانه ایدز، سل و سل/ ایدز را در سیر طبیعی بیماری (از زمان شروع بیماری HIV تا رخداد مرگ) در نظر گرفتیم، سپس با بهکارگیری مدلهای چندحالتی اثر متغیرهای جمعیتشناختی و بالینی را بر زمان بقا و سپس احتمالات گذار HIV بررسی کردیم.
ملاحظات اخلاقی: کمیته اخلاق پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی همدان این مطالعه را با کد IR.UMSHA.REC,۱۳۹۶.۱۱۷ به ثبت رسانده است.
یافته ها: مرگ ناشی از HIV در افراد با سابقه زندان ۴۰/۲ برابر افراد بدون سابقه زندان بود. این خطر در افراد ۲۵ تا ۴۴ سال و بیشتر از ۴۴ سال نیز به ترتیب ۱/۷۰ و ۱/۸۰ برابر افراد کمتر از ۲۵ سال بود. رابطه معکوسی هم بین سطوح CD۴ و مرگ در بین شرکتکنندگان در مطالعه ما مشاهده شد.
نتیجه گیری: درمان ضدرتروویروسی، تعداد سلولهای CD۴، سن و سابقه زندان از مهمترین عوامل در پیشرفت بیماری و مرگ بیماران HIV بود، بنابراین جلوگیری از گسترش بیشتر بیماری به جامعه و کنترل بیماری در مبتلایان نیازمند مداخلات آموزشی و درمانی هدفمند است که در آن هم افراد جامعه با راههای انتقال و پیشگیری از بیماری آشنا شوند و هم بیماران برای مراجعه زودهنگام به مراکز درمانی رغبت پیدا کنند.