فاطمه محمدی، مریم نیک رو، کیمیا صادقی، فرید عسکری فرد، محمد صیادی،
دوره ۲۵، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۴۰۱ )
چکیده
زمینه و هدف بیماری کووید-۱۹ یک اختلال تنفسی محسوب شده که میتواند بسیاری از سیستمهای بدن ازجمله سیستم هموستاز را تحتتأثیر قرار دهد؛ لذا در این مقاله مروری، براساس جدیدترین یافتهها به بررسی نقش سیستم انعقاد خون در عفونت کووید-۱۹ میپردازیم.
مواد و روشها جستجوی مقالات در مدلاین با استفاده از کلیدواژههای COVID-۱۹، Respiratory infection و Coagulopathy در پایگاههای اطلاعاتی گوگل اسپرینگر، پابمد، گوگل اسکالر، ساینس دایرکت، صورت گرفته است.
ملاحظات اخلاقی اصول اخلاقی در نگارش مقاله، طبق دستورالعمل کمیته اخلاق کشوری و آییننامه COPE رعایت شده است.
یافته ها در دسامبر سال ۲۰۱۹ در شهر ووهان واقع در استان هوبئی چین، شیوع ناگهانی سندرم تنفسی حاد ناشی از گونه جدید کرونا ویروس برای اولینبار گزارش شد. سازمان بهداشت جهانی این ویروس را کووید-۱۹ و کمیته بینالمللی طبقهبندی ویروسها (ICTV) آن را SARS-CoV-۲ نامید. تغییرات بسیاری در پروفایل انعقادی بیماران کووید-۱۹ گزارش شده است. این موارد شامل تغییرات در تعداد پلاکت و همچنین تغییر شاخصهای انعقادی از قبیل FDP، D-Dimer، فیبرینوژن، PT و PTT میباشد. با افزایش شمار بیماران مبتلابه عفونت کووید-۱۹ محققان با بررسیهای متعدد به بروز ترومبوز و کوآگولوپاتی در بیماران مبتلا به کووید-۱۹ پی بردند.
نتیجه گیری بهعلت افزایش بروز اختلالات انعقادی در بیماران کووید-۱۹، لذا تجویز داروهای ضدانعقادی بهعنوان یکی از بازوهای مهم درمان بیماران مبتلابه کووید-۱۹ لازم میباشد و میتواند در بهبود پیشآگهی بیماران نقش مؤثری را ایفا کنند.