۲۷ نتیجه برای فراهانی
منیژه کهبازی، علیرضا فراهانی،
دوره ۱، شماره ۵ - ( زمستان ۱۳۷۶ )
چکیده
امروزه راه تامین سلامت کودکان و در نهایت تامین سلامت جامعه اجرای صحیح برنامه های آموزشی بهداشت است. در این راستا باید اعتقادات و گرایش های مردم شناخته و بررسی شود و در جهت اصلاح و تکمیل آگاهی با توجه به معتقدات آنان، اقدامات لازم ارائه گردد و از آنجا که سلامتی هر جامعه منوط به پرورش کودکان سالم و عاری از هرگونه کمبود مواد غذایی است با استفاده از روش جامعه شناسی مطالعاتی KAP( Knowledge - Attitude - Practice) میزان آگاهی و نگرش مادران دارای کودکان کمتر از یک سال، نسبت به تغذیه تکمیلی آنان در شهرک ولیعصر (عج) اراک قبل و بعد از آموزش مورد سنجش قرار گرفت. در نتیجه میزان آگاهی ۳/۵۸% مادران قبل از آموزش خوب، ۴۱/۰۲% متوسط، ۵۵/۳۸% ضعیف بوده است. پس از آموزش لازم، میزان آگاهی مادران نسبت به تغذیه تکمیلی به ۸۰/۵۱% خوب، ۱۹/۴۸% متوسط افزایش یافت. همچنین میزان نگرش مادران قبل از آموزش ۹۵/۴۶% مثبت و ۴/۴۶% منفی بوده است که بعد از آموزش صد در صد جمعیت مورد مطالعه نگرش مثبت به تغذیه تکمیلی کودکان خود یافته اند. بر اساس نتایج حاصل از آزمون آماری کای اسکویر (X۲)، ارتباط معنی داری بین آگاهی مادران نسبت به تغذیه تکمیلی و تعداد فرزند، سن و شغل مادر وجود نداشت اما با سطح تحصیلات مادر این ارتباط وجود داشت.
لذا نیاز به آموزش بیشتر مادران در منطقه مورد مطالعه بعلت پایین بودن سطح تحصیلات مادر محسوس می باشد.
حیدر فراهانی، هما مدرسی،
دوره ۳، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۷۹ )
چکیده
آنمی فقر آهن در سراسر دنیا شیوع فراوان دارد. فقر آهن در زنان باردار و کودکان در حال رشد اهمیت ویژه ای دارد. با توجه به این اهمیت، مراقبتهای دوران بارداری تاکید سازمان بهداشت جهانی در سال ۱۹۹۸ گردید. یکی از نکات مورد توجه میزان آهن دریافتی و جذب آن می باشد. جذب آهن وابسته به اسیدیته ی شیره معده می باشد. در این تحقیق ۳ گروه ۱۵ تایی Rat انتخاب شدند که از نظر سن، جنس، محیط زیست و تغذیه از شروع تحقیق در محل نگهداری در شرایط یکسان بوده اند، به غذای گروه A و B به ترتیب kg/۵gو ۱۰g/kg جوش شیرین اضافه گردید. غذای گروه C بدون جوش شیرین به عنوان گروه شاهد منظور گردیده است. در بسیاری از روزها غذای A,B به طور کامل خورده نمی شد و در مجموع این دو گروه نسبت به گروه C با مقدار غذای کمتری سیر می شدند. پس از ۳ ماه با ماده بیهوشی اثر حیوانات بیهوش شدند و از قلب آنها به طور مستقیم خون گرفته شد و آزمایش اندازه گیری ظرفیت اتصال تام آهن (TIBC) انجام شد. بعد از باز کردن شکم حیوانات محتویات معده خارج گردید و به PH عصاره ی هر معده اندازه گیری شد. نهایتا میانگینPH عصاره معده ها در گروه C (۳)، میانگین (۶۹/۱ PH گروه A(۳/۸) و میانگین PH گروه B (۳/۸) مشاهده شد. میزان آهن و TIBC در گروه C ترتیب (۷۲/۵و ۳۵۳ میکروگرم بر دسی لیتر )، در گروه A(۸/۵۲ و ۲/۴۸۰ میکروگرم بر دسی لیتر) و در گروه B و ۹/۳۰۹ میکرو گرم بر دسی لیتر ) مشاهده گردید. در مجموع در این تحقیق مشاهده گردید که مصرف جوش شیرین باعث افزایش PH (کاهش اسیدیته) معده گردیده، همچنین کاهش آهن سرم را سبب شده است. این تغییرات همراه افت TIBC سرم خون حیوان در گروه B و افزایش آن در گروه A در مقایسه با گروه کنترل بوده است.
حیدر فراهانی، محمد رفیعی، محمدرضا خزاعی،
دوره ۵، شماره ۳ - ( پائیز ۱۳۸۱ )
چکیده
مقدمه: آنزیم گلوکز-۶-فسفات دهیدروژناز (G,۶P.D.) اولین آنزیم در راه پنتوز فسفات می باشد که نقش به سزایی در تولید NADPH ایفا می کند NADPH تولید شده اهمیت قابل ملاحظه ای در اکسیداسیون و احیاء گلبول های قرمز دارد، و از تجمع H۲O۲ جلوگیری می نماید. در صورت کمبود نهایتاً NADPH کافی تولید نخواهد شد و اختلال در عملکرد گلبول های قرمز صورت خواهد پذیرفت. این مطالعه با هدف تعیین شیوع کمبود .G,۶P.D صورت پذیرفته است.
روش کار: این مطالعه به شیوه توصیفی-تحلیلی انجام گردید. خون بند ناف در ظرف EDTA مورد استفاده قرار گرفت و به روش فلئورسنت لکه ای فعالیت آنزیم اندازه گیری گردید. داده ها با استفاده از روش آماری مجذور کای و رگرسیون لجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و اختلاف با P>۰/۰۵ در داده ها معنی دار تلقی شد.
نتایج: از ۲۱۶۰ نمونه مورد آزمایش ۱۱۰۳ نفر مذکر (۵۱/۱%) و ۱۰۵۷ نفر مونث (۴۸/۹%) بودند. میزان شیوع کمبود آنزیم در پسرها ۳/۵ و در دخترها ۰/۸ درصد و در کل ۲,۲ درصد موالید زنده را شامل گردید. همچنین براساس آزمون مجذور کای، Rh مثبت شانس ابتلا را به میزان ۱/۶ نسبت به Rh منفی افزایش می دهد. در این تحقیق رابطه معنی داری بین گروه های خوبی و میزان شیوع کمبود .G,۶P.D به دست نیامده است.
نتیجه گیری: در این مطالعه شیوع کمبود G,۶P.D. در پسران بیش از دختران بوده و رابطه بین Rh مثبت و میزان شیوع کمبود آنزیم معنی دار می باشد. میزان شیوع کمبود .G,۶P.D در شهرستان اراک۲/۲ درصد به دست آمده که کم تر از شیوع آن در نواحی شمالی کشور (۸/۷%) و جهانی (۱۴/۹-۱۰%) می باشد لذا با عنایت به هزینه کم و روش آسان انجام آزمایش، در بدو تولد با تشخیص زودرس این نقیصه می توان از مشکلات اقتصادی و اجتماعی وارد به خانواده ها و کشور جلوگیری نمود و موجب ارتقای سطح کیفی مراقبت های اولیه بهداشتی گردید.
حیدر فراهانی، امیر رضا نعیمی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۸۳ )
چکیده
مقدمه: هموگلوبین گلیکوزیله نشان دهنده سطح قند خون طی ۲ تا ۳ ماه قبل می باشد. دیابت جزء مهم ترین علل مرگ و میر و بیماری در سنین کهنسالی می باشد که معمولا به علت سیر کند آن تا زمان بروز عوارض، بیمار متوجه بیماری نمی گردد. با شناسایی سریع بیماری می توان به طور قابل ملاحظه ای از عوارض بیماری کاست، لذا با توجه به اهمیت موضوع، این تحقیق با هدف مقایسه مقادیر FBST، GTT، HbA۱c خصوصا در افراد با گلوکز ناشتای مختل صورت پذیرفته است.
روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی تحلیلی می باشد که بر روی ۸۱ فرد بین ۴۰ تا ۶۵ سال، بدون سابقه دیابت و با FBS ۱۰۳ تا ۱۴۰ میلی گرم بر دسی لیتر (انتخاب شده به روش نمونه گیری آسان) صورت گرفته است. برای کلیه نمونه ها بررسی FBS،GTT و HbA۱c انجام شد. حساسیت، اختصاصیت، ارزش اخباری مثبت و ارزش اخباری منفی این تست ها مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج: در این مطالعه HbA۱c در مقایسه با FBS ، دارای حساسیت ۱۰۰% و اختصاصیت ۱۲/۵% که ارزش اخباری مثبت آن ۸۲/۱% و ارزش اخباری منفی ۶۲/۷% می باشد، نشان داده شده است. در مقایسه HbA۱c و GTT این مطالعه حساسیت ۱۰۰% و اختصاصیت ۶/۳% را نشان می دهد که ارزش اخباری مثبت ۶/۳% و ارزش اخباری منفی ۱۰۰% را دارا می باشد. در بخش دیگر این تحقیق در مقایسهFBS با GTT ، حساسیت ۹/۷% و اختصاصیت ۱۰۰% مشاهده شده است که این بخش نیز ارزش اخباری مثبت ۱۰۰% و ارزش اخباری منفی ۱۸/۸% را نشان داده است.
نتیجه گیری: بر اساس یافته های این تحقیق و با توجه به حساسیت بسیار بالا و ارزش اخباری مثبت HbA۱c در مقایسه با FBs ، HbA۱c تست مفیدی جهت بیماریابی و تشخیص دیابت به نظر می رسد. بنابراین در مجموع استفاده هم زمان ازHbA۱c وFBS توصیه می گردد که می تواند جایگزین مفیدی برای GTT در افراد با گلوکز ناشتای مختل باشد.
حمید فراهانی، لیلا برجیان،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۱۱-۱۳۸۴ )
چکیده
مقدمه: اکثر مطالعات اخیر نشان داده اند که هیپوترمی پس از شوک خونریزی نیاز به مایع درمانی را کاهش داده و فشار شریانی را افزایش میدهد که درنتیجه شانس زنده ماندن را بالا می برد. اما مشخص نشده که هیپوترمی با چه مکانیسمی این اثرات را ایجاد میکند. این مطالعه به طور وسیعتری اثرات هیپوترمی را در این امر بررسی میکند.
روش کار: این تحقیق یک مطالعه تجربی است که برای انجام آن ۲۴ عدد رت به ۴ گروه تقسیم شدند. در دوگروه ۱ و ۳ پس از انجام بیهوشی با تزریق پنتو باربیتال، عصب سمپاتیک کلیوی دو طرف قطع شد ولی در دو گروه ۲ و ۴ عصب دست نخورده باقی ماند و فقط برش پهلو انجام شد تا شرایط همه گروهها یکسان شود. سپس رتها وارد مرحله شوک خونریزی شدند (مرحله یک) که ۹۰ دقیقه طول داشت و برای آن از حیوان ۴ تا۶ سی سی، خون به مدت ۱۰ دقیقه گرفته شد. بعد از ایجاد شوک فقط در گروههای ۱ و ۲ دمای بدن در طول ۱۰-۵ دقیقه از حدود ۳۷/۵ به ۳۲ درجه سانتی گراد رسید. سپس در پایان مرحله یک، حیوان وارد مرحله احیا (مرحله دو) شد که برای آن، خون گرفته شده از حیوان و یا مایع اضافی رینگر به حیوان تزریق شد تا فشار به حد طبیعیاش برگردد. مرحله دو ۶۰ دقیقه به طول انجامید. فشار شریانی و حجم مایع مورد نیاز در گروهها محاسبه و مقایسه گردید.
نتایج: درگروه های هیپوترمیک ۱ و ۲ ، نسبت به گروههای نورموترمیک ۳و ۴ برای احیاء شوک خونریزی به حجم کمتری از مایعات و یا خون نیاز بود (۰/۰۵>P) . فشار شریانی قبل ازشوک در بین ۴ گروه یکسان بود, اما در پایان مرحله دو (مرحله احیاء) در گروه های هیپوترمیک بالاتر از گروه های نورموترمیک بود (۰/۰۵>P).
نتیجهگیری: به نظر میرسد که هیپوترمی ملایم اثرات مفیدی بر بقاء حیواناتی که دچار شوک خونریزی شدهاند دارد. با وجود این که کلیههای سالم نقش حیاتی در حفظ مایعات بدن در طول شوک دارند ولی ظاهراً در رتهایی که دچار قطع عصب کلیوی شدهاند در حضور هیپوترمی به مایع درمانی کمتری برای احیاء شوک خونریزی نیاز است و این یکی از اثرات مفید هیپو ترمی است. همچنان مطالعات گستردهتری برای تأیید این موضوع لازم است.
افسانه طلایی، صابر جباری، محمد حسن بیگدلی، حیدر فراهانی،
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( فصلنامه ۱۳۸۶ )
چکیده
مقدمه: دیابت از شایعترین بیماریهای متابولیک در انسان است. شیوع هر دو نوع دیابت یک و دو در جهان در حال افزایش است. دیابت موجب عوارض متعدد از جمله نارسایی کلیوی پیشرفته (ESRD) میگردد. در حال حاضر شایعترین علت ESRD دیابت است و دیابت علت۳۰درصد ESRD میباشد. در ایران نیز شیوع نفروپاتی دیابتی بالا گزارش شده است. تعداد زیادی از این بیماران به دیالیز وابسته میشوند. تحقیقات مختلف بیانگر تغییر سطح عناصر کمیاب همچون روی، مس، کروم و منگنز در دیابت است. لذا در این مطالعه ارتباط مس ادرار با نفروپاتی دیابتی بررسی میگردد. روش کار: این پژوهش یک مطالعه مورد – شاهدی میباشد که در آن نمونهها از میان بیماران دیابتی نوع۲ از مراجعه کنندگان به کلینیک دیابت بیمارستان حضرت ولی عصر (عج) اراک انتخاب و براساس وجود یا عدم وجود میکروآلبومینوری به دو گروه شاهد و مورد تقسیم شدند که درگروه مورد ۴۲ نفر و در گروه شاهد۴۰ نفر قرار داشتند. سپس بیماران بر اساس مدت ابتلا به دیابت بر حسب سال به ۴ گروه و براساس سطح HBA۱c به دو گروه تقسیم شده و سطح مس ادراری آنها به روش اتم ابزوربشن اسپکتوفتومتری اندازهگیری و با هم مقایسه شد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون تی مستقل استفاده شد. نتایج: در گروه مورد ۱/۲۸ درصد مرد و ۹/۶۹ درصد زن و در گروه کنترل ۵/۳۷ درصد مرد و ۵/۶۲ درصد زن حضور داشتند. میانگین سطح مس براساس میکروگرم بر لیتر در گروه مورد ۱۴/۳۶ ( با فاصله اطمینان ۹۵ درصد، ۷۴/۵۷- ۵۴/۱۴) و در گروه شاهد۷۷/۱۴ (با فاصله اطمینان ۹۵ درصد، ۳۷/۱۹- ۱۷/۱۰) بود. از نظر آماری اختلاف معنیداری بین میانگین سطح مس ادراری در دوگروه مورد و کنترل وجود داشت(۰۰۳/۰p=). نتیجه گیری: یافتههای این تحقیق نشان دهنده ارتباط مثبت میکروآلبومینوری در دیابت و میزان مس ادرار میباشد و نتایج سایر مطالعات مبنی بر افزایش سطح مس ادراری در بیماران دچار میکروآلبومینوری را تایید مینماید. همین طور این مطالعه نشان داد که مدت ابتلا به دیابت، سن، جنس و سطح HBA۱c تأثیری بر افزایش سطح مس ادراری ندارد
طوبی حیدری، نورالسادات کریمان، زهرا حیدری، لیلا امیری فراهانی،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ويژه نامه پژوهش در آموزش ۱۳۸۸ )
چکیده
چکیده مقدمه: مطالعات متفاوتی عدم توانایی روش سخنرانی سنتی را نسبت به روشهای یادگیری فعال در انتقال مفاهیم حیطههای بالاتر یادگیری نشان دادهاند. هدف از این پژوهش مقایسه تاثیر دو روش سخنرانی با باز خورد و سخنرانی به روش سنتی بر میزان یادگیری و کیفیت تدریس بود. روش کار: در یک مطالعه تجربی۲۷ نفر دانشجویان ترم چهارم کارشناسی مامایی به طور تصادفی به دو گروه "تدریس به روش سخنرانی با بازخورد" و" تدریس به روش سخنرانی" تقسیم شدند. مبحث مورد نظر توسط یک مدرس به صورت سخنرانی ۹۰ دقیقهای در گروه سخنرانی به روش سنتی و بلافاصله دو سخنرانی ۳۵ دقیقهای همراه بایک بحث ۱۰ دقیقهای پس از هر سخنرانی در گروه سخنرانی با بازخورد ارائه گردید. فرم اطلاعاتی، پیش آزمون، پس آزمون و فرمهای نظر سنجی یکسان به ترتیب جهت بررسی مشخصات دموگرافیک، میزان یادگیری کوتاه مدت (بلافاصله پس از تدریس) و بلند مدت ( ۴ ماه بعد) و کیفیت تدریس از دیدگاه دانشجویان استفاده شدند. نتایج: اطلاعات دموگرافیک، کیفیت تدریس از دیدگاه دانشجویان، نمرات کلی و طبقهای پیش آزمون، نمرات کلی پس آزمون (بلافاصله پس از تدریس) در دو گروه مشابه بود. نتایج نمرات طبقات یادگیری این پس آزمون در سطوح دانش و درک- فهم مشابه بودند، ولی نمرات طبقات کاربرد و تجزیه- تحلیل تفاوتهای معنیداری را در دو گروه نشان دادند(۰۱۱/۰ p=). همچنین نمرات کلی و طبقهای پس آزمون ۴ ماه بعد در دو گروه متفاوت نبود. نتیجه گیری: یافتهها حاکی از تاثیر روش سخنرانی با باز خورد در مقایسه با روش سخنرانی سنتی بر میزان یادگیری کوتاه مدت دانشجویان در طبقات کاربرد و تجزیه-تحلیل است.
حیدر فراهانی، مهدی رهجونیا،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ويژه نامه پژوهش در آموزش ۱۳۸۸ )
چکیده
چکیده مقدمه: آنچه یک پزشک را به طبیبی حاذق تبدیل میکند، همراهی علم و اخلاق خصوصاً رعایت شئونات مذهبی بیمار میباشد. لذا مطالعه حاضر جهت بررسی آگاهی دانشجویان مقاطع مختلف علوم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اراک از احکام دینی در خصوص پزشکی صورت پذیرفته است. روش کار: در یک مطالعه توصیفی مقطعی، پرسشنامهای تهیه شد که حاوی ۵۰ سؤال از احکام پزشکی بود. پس از تکمیل آن توسط ۲۲۷ نفر از دانشجویان مقاطع مختلف پاسخها به طور محرمانه در صندوقی جمعآوری شد. در مرحله بعد،کتاب احکام پزشکی چهار تن از مراجع به شرکت کنندگان داده شد و پس از دو هفته مطالعه آن مجدداً ۵۰ سؤال احکام پزشکی تهیه و در اختیار آنها قرار داده شد. نتایج: ۹/۸۱ درصد زن و ۱/۱۸ درصد مرد بودند. دانشجویان مقطع علوم پایه قبل از آموزش کتاب دارای ضعیفترین آگاهی بودند و دانشجویان مقطع مامایی در این مرحله دارای آگاهی بالاتری بودند(۴۳ درصد). درصد تغییرات آگاهی تمام گروهها از احکام پزشکی در مرحله دوم نسبت به مرحله اول از نظر آماری معنیدار بوده است(۰۰۱/۰>p). نتیجهگیری: آگاهی دانشجویان مقاطع مختلف از احکام پزشکی معنیدار نبوده است. لیکن پس از آموزش آنان تغییرات قابل ملاحظهای در آگاهی آنها از احکام پزشکی رخ داده است. لذا پیشنهاد میگردد در کنار آموزش علمی و عملی به دانشجویان مقاطع مختلف علوم پزشکی، آموزش احکام پزشکی نیز مورد توجه قرار گیرد.
شمسی فراهانی، صدیقه شامحمدی، ایمان نویدی، معصومه صوفیان،
دوره ۱۴، شماره ۷ - ( ویژه نامه بروسلوز ۱۳۹۰ )
چکیده
زمینه و هدف: بیماری بروسلوز یکی از بیماریهای مشترک انسان و دام است که همواره در کشور ما به عنوان یک معضل بهداشتی محسوب میشود. از آنجائی که این بیماری در استان مرکزی و شهرستان اراک نیز یک بیماری آندمیک به شمار میرود، هدف این مطالعه بررسی وضعیت اپیدمیولوژیک بیماری طی سالهای ۸۹-۱۳۸۰ میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه اپیدمیولوژیک، اطلاعات مورد نیاز بیماران بروسلایی در طی ۱۰ سال اخیر (۸۹-۱۳۸۰) از فرمهای موجود در مرکز بهداشت شهرستان اراک استخراج شد و دادههای جمعآوری شده با نرم افزار SPSS نسخه ۱۶ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: طی سالهای مذکور ۳۸۸۰ مورد جدید بیماری گزارش شده است. متوسط میزان بروز بیماری بروسلوز طی سالهای ۱۳۸۹-۱۳۸۰ در این شهرستان حدود ۶۰ مورد در ۱۰۰۰۰۰ نفر برآورد شد که بیشترین بروز مربوط به سال ۸۳ (۵/۱۱۱ مورد در ۱۰۰۰۰۰ نفر) و کمترین بروز بیماری در سال ۸۵ (۵/۴۰ مورد در ۱۰۰۰۰۰ نفر) مشاهده شده است. ۷۲ درصد بیماران ساکن روستا و ۶۰ درصد بیماران مرد بودند. بیشترین گروه سنی مبتلایان ۱۹-۱۰سال (دهه دوم عمر) بود. از نظر آزمایش رایت بیشتر بیماران تیتر ۳۲۰/۱ داشتند و از نظر ۲ME تیتر ۸۰/۱ بیشترین فراوانی را در بین بیماران داشت.
نتیجه گیری: شهرستان اراک جزء مناطق با آلودگی بالا در کشور محسوب میگردد و بیماران عمدتاً روستایی، مرد و از نظر سنی در دهه دوم عمر میباشند.
هادی انصاری هادی پور، مریم السادات الحسینی، سهیلا رستمی، نرگس فراهانی، محیا هاشمی،
دوره ۱۵، شماره ۲ - ( دوماهنامه خرداد و تیر ۱۳۹۱ )
چکیده
زمینه و هدف: هدف این مطالعه بررسی اثرات آنتی اکسیدان و پرواکسیدان آسکوربات بر آلبومین سرم در طی استرس اکسیداتیو توسط آهن میباشد. مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، آلبومین در یک سیستم اکسیداتیو حاوی یونهای آهن و غلظتهای مختلف آسکوربات قرار داده شد. برای بررسی تجزیه آلبومین، الکتروفورز در ژل پلی آکریل آمید در حضور سدیم دودسیل سولفات و طبق روش لاملی انجام شد. تغییرات اکسیداتیو در آلبومین، با روش سنجش گروههای کربنیل و با استفاده از معرف ۲ و ۴ دی نیتروفنیل هیدرازین نشان داده شد. یافتهها: با استفاده از روش سنجش کربنیل، آسکوربات اثرات دوگانهای نشان داد: ابتدا اثر پرواکسیدان بر آلبومین مشاهده شد، سپس به صورت وابسته به دوز به اثر آنتی اکسیدان تغییر یافت. آسکوربات در غلظتهای کم (صفر تا ۱۰۰ میکرومول) دارای اثرات پرواکسیدان ولی در غلظتهای بالا (۱۰۰ تا ۳۰۰ میکرومول) دارای اثرات آنتی اکسیدان است. همچنین طرح الکتروفورتیک پروتئینهای سرم نشاندهنده به هم پیوستن قابل توجه پروتئینها در محدوده وزن مولکولی ۳۵ تا ۴۵ کیلودالتون و تجزیه پروتئینها در محدوده وزن مولکولی ۱۱۵ تا ۱۸۰ کیلو دالتون است. نتیجه گیری: آسکوربات میتواند در حضور یونهای آهن، گونههای اکسیژن فعال را تولید کند و همچنین قادر است از تولید این ترکیبات اکسید کننده جلوگیری نماید. این نتایج ممکن است در شرایط استرس اکسیداتیو در هنگام تجویز آسکوربات کاربرد داشته باشد و یا میتواند برای جلوگیری از تغییرات اکسیداتیو پروتئینها در گردش خون و سایر مایعات بیولوژیک ارزشمند باشد.
لیلا امیری فراهانی، طوبی حیدری، نسرین روزبهانی، مهتاب عطارها، نعیمه اکبری ترکستانی، رضا بخردی، ویدا سیانکی،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ماهنامه شهریور ۱۳۹۱ )
چکیده
زمینه و هدف: دیسمنوره یکی از مشکلات شایع زنان سنین باروری می باشد و علیرغم درمانهای موجود، هنوز به عنوان یکی از مشکلات شایع در طب زنان است. از این رو این مطالعه با هدف تعیین تاثیر رایحه درمانی بر شدت درد دیسمنوره اولیه طراحی گردید. مواد و روشها: این مطالعه کارآزمایی بالینی بر روی ۱۰۸ دانشجوی مبتلا به دیسمنوره اولیه با شدت درد ۲و۳ براساس معیار چند بعدی گفتاری انجام شد. پس از تخصیص تصادفی، افراد ماساژ با روغن بادام، ماساژ تنها و ماساژ با مخلوط اسانسهای روغنی اسطوخودوس و نعناع را روزانه از یک هفته قبل از شروع قاعدگی تا زمان وجود درد به مدت ۲ سیکل دریافت کردند. افراد در طی سیکل صفر، یک و دو بیشترین شدت درد در طی روز اول، دوم و سوم را با توجه به مقیاس دیداری درد ثبت کردند. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد. یافته ها: تفاوت آماری معنی داری از نظر مجموع شدت دیسمنوره در روزهای ۱، ۲ و ۳ قاعدگی بین سه گروه دیده شد (۰۳۸/۰p=) که این اختلاف مربوط به گروه ماساژ تنها و رایحه درمانی بود(۰۱۴/۰p=). همچنین تفاوت آماری معنی داری از نظر شدت درد در بین زمانهای تحت بررسی در مطالعه (سیکل صفر، اول و دوم) دیده شد(۰۰۲/۰p=) که این اختلاف مربوط به مقایسه سیکل صفر و اول (۰۱۶/۰p=) و سیکل صفر و دوم (۰۰۲/۰p=) بود. نتیجه گیری: رایحه درمانی باعث کاهش شدت درد دیسمنوره اولیه می شود، با توجه به شیوع آن و ارزان و بی ضرر بودن اسانسهای مورد بررسی، توصیه می شود جهت تخفیف کرامپ و دردهای قاعدگی بکار برده شود.
معصومه داودآبادی فراهانی، کتایون وکیلیان، نفیسه سیدزاده اقدم،
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ماهنامه مهر ۱۳۹۱ )
چکیده
زمینه وهدف: اندازهگیری فشار متوسط شریانی نسبت به فشار خون سیستولیک یا فشار خون سیستولیک و دیاستولیک، فاکتور پیشبینی کننده بهتری برای افزایش فشارخون بارداری است. با توجه به فرضیه " اثر محافظتی مکمل روغن ماهی بر فشارخون بارداری " و اهمیت کنترل فشارخون در بارداری، مطالعه حاضر برای بررسی اثر مصرف مکمل روغن ماهی بر فشار متوسط شریانی در حاملگی انجام شده است. مواد و روشها: در این مطالعه کارآزمای بالینی، ۱۲۰ مادر باردار سالم به طور تصادفی به دو گروه ۶۰ نفره تقسیم شدند. در حالی که مراقبت بارداری برای هر دو گروه یکسان انجام میشد، فقط به گروه مداخله، از هفته ۱۶ تا انتهای بارداری، روزانه یک کپسول ۱۰۰۰ میلیگرمی روغن ماهی سالمون داده شد. فشارخون سیستول و دیاستول در هر دو گروه، هر ۴ هفته یک بار تا ۲۸ هفتگی، هر ۲ هفته یک بار از ۲۸ تا ۳۶ هفتگی و هفتهای ۱ بار از ۳۶ هفتگی تا پایان بارداری اندازهگیری و متوسط فشارخون شریانی نیز محاسبه شد. با استفاده از نرم افزار SPSS ، دادهها با آزمون تحلیلی تی تست و من ویتنی آنالیز شد. یافتهها: میانگین فشار متوسط شریانی در گروه کنترل و مداخله به ترتیب ۵۰/۴± ۴۶/۷۸ و ۵۰/۵±۷۶/۸۰ میلیمتر جیوه بود. آزمون تی، اختلاف معنیداری بین دو گروه را نشان نداد (۰۵/۰p>). نتیجهگیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که افزودن مکمل روغن ماهی به رژیم غذایی مادران باردار تاثیری در کاهش فشار متوسط شریانی آنها ندارد.
بابک عشرتی، سید شهریار حسینی، محسن فراهانی، مهین سادات عظیمی، مریم زمانیان،
دوره ۱۶، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه و هدف: نمودار قیفی ابزاری ترسیمی برای بررسی سوگیری انتشار در مطالعات متا آنالیز است. هدف مقاله حاضر معرفی کاربردی دیگر از این نمودار به عنوان وسیلهای برای پایش یکی از شاخصهای اجرایی برنامه پزشک خانواده و مشخص کردن وضعیت هر یک از مراکز بهداشت شهرستانهای تابعه استان مرکزی از نظر وضعیت ارجاع بیماران از سطح اول به سطح تخصصی و مقایسهی آن با دو نمودار دیگر میلهای و کاترپیلار از این نظر میباشد.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی برای رسم نمودار قیفی، درصد ارجاعات هر شهرستان با توجه به متوسط ماهانه ویزیت و ارجاع انجام شده، محاسبه گردید. بر اساس دستورالعمل کشوری برنامه پزشک خانواده، مقدار استاندارد ارجاع، حد ۱۰ درصد در نظر گرفته شد. برای هر شهرستان یک حدود اطمینان ۹۹ درصد با در نظر گرفتن سه انحراف معیار نسبت به عدد ۱۰ درصد بر مبنای متوسط کل ویزیت ماهیانه هر شهرستان محاسبه شد.
یافتهها: بر اساس نمودار قیفی شهرستانهای آشتیان، ساوه، تفرش، کمیجان و خمین، در حد انتظار ارجاع قرار داشتند. این در حالی است که شهرستانهای اراک، شازند، زرندیه، دلیجان و محلات دارای ارجاع بیش از حد انتظار بودند که در این میان ارجاع به سطح تخصصی در محلات بیش از سایر شهرستانها بود.
نتیجهگیری: نمودار قیفی توانست بهتر از دو نمودار دیگر وضعیت ارجاع به سطح تخصصی را برای مراکز بهداشت شهرستانها نشان دهد، از این رو میتواند در پایش برنامههای سلامت کشورابزاری مفید واقع شود .
نعیمه اکبری ترکستانی، مهتاب عطارها، طوبی حیدری، لیلا امیری فراهانی، نسرین روزبهانی،
دوره ۱۶، شماره ۵ - ( ماهنامه مرداد ۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه و هدف: افسردگی یکی از شایعترین مشکلات زنان در دوران یائسگی است . مطالعه حاضر با هدف تاثیر بذر شنبلیله (حاوی دیوسژنین )بر افسردگی حاصل از یائسگی در زنان یائسه شهر اراک در سال ۱۳۹۰ انجام شد.
مواد و روش ها: طی یک کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده دوسوکور ۶۰ خانم با شکایت افسردگی حاصل از یائسگی وارد مطالعه شدند تست افسردگی بک بر روی زنان یائسه انجام و نمونه هایی که شرایط ورود به مطالعه داشتند ، وارد مطالعه شدند. نمونه ها به طور مساوی و تصادفی در دو گروه بذر شنبلیله (۶ گرم) روزانه که حاوی ۲۵ میلی گرم دیوسژنین است و سوربیتول (۲۵ گرم روزانه ) به مدت ۸ هفته متوالی قرار گرفتند قبل و پس از ۸ هفته از شروع مداخله پرسشنامه بک تکمیل گردید و نمرات مذکور با استفاده از نرم افزارSPSS وآزمون آماری پیرد قبل و بعد از مداخله مورد مقایسه قرار گرفت.
یافته ها: در مطالعه حاضر میانگین نمره افسردگی خانم ها پس از ۸ هفته استفاده بذر شنبلیله حاوی دیوسژنین و سوربیتول نسبت به نمره قبل از مداخله کاهش یافت و این اختلاف معنادار بود ودر مقایسه بین دو گروه نیز اختلاف معناداری مشاهده گردید
نتیجه گیری: طبق یافته های پژوهش حاضر دیوسژنین موجود در ۶گرم بذر شنبلیله در روز ،برای ۸ هفته استفاده موجب کاهش افسردگی حاصل از یائسگی می گردد.هرچند نیاز به مطالعات دیگری با طول مدت بیشتر و دوزهای بالاتر قبل از هر توصیه ای احساس می گردد.
محسن سوسن آبادی فراهانی، کوروش کمالی، مسعود کریملو، مهدی بنان، حمیدرضا خرم خورشید،
دوره ۱۶، شماره ۶ - ( ماهنامه شهریور ۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه و هدف: پژوهش های گوناگونی عنوان کرده اند که مکانیسم های التهابی درون سیستم اعصاب مرکزی به دلیل کنش های بین نورون ها و سلول های گلیال که به واسطه سیتوکین ها کنترل می شود باعث نقایص شناختی می شوند.BAT۱ عضوی از خانواده ی ATPase های وابسطه به RNA دارای دومن DEAD-BOX به نظر می رسد در تنظیم سیتوکین های التهابی وابسطه به بیماری آلزایمر نقش داشته باشد.هدف ما از این مطالعه بررسی ارتباط پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی BAT۱ -۲۲ در پروموتر ژن BAT۱ با بیماری آلزایمر دیررس می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه ی مورد-شاهدی DNAاز گلبول های سفید خون محیطی ۱۵۳ فرد بیمار و ۱۵۳ فرد شاهد به روش Salting out استخراج شد و به روش PCR-RFLP مورد بررسی قرار گرفت.مقدار P کمتر از ۰۵/۰ معنی دار در نظر گرفته شد.
یافته ها: بعد از تعیین ژنوتیپ و آنالیزهای آماری اختلاف معنی داری در بین افراد بیمار و شاهد از نظر پلی مورفیسم مذکور مشاهده نشد. نتیجه گیری: پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی BAT۱ -۲۲ در جمعیت ایرانی با بیماری آلزایمر دیررس ارتباط ندارد.
محمد مصلح آیادی فراهانی، ناصر امیری زاده، آرزو اودی، مونا خورشید فر، مهین نیکوگفتار ظریف،
دوره ۱۷، شماره ۷ - ( مهر ۱۳۹۳ )
چکیده
زمینه و هدف: امروزه پیوند سلولهای بنیادی خونساز به طور گستردهای برای درمان بیماران مبتلا به سرطان و دیگر اختلالات خونی استفاده میگردد. استئوبلاستها بخشی از سلولهای استرومال مغز استخوان میباشند که خون سازی را با تشکیل نیچ حمایت میکنند. عقیده بر این است که سلولهای خونساز و استئوبلاستها، فعالیتهای یکدیگر را تنظیم میکنند. ثابت شده است که از دست دادن حاد خون در مدلهای حیوانی، تشکیل استخوان و توسعه نیچ را به دلیل تحریک اریتروپویتین فعال میکند. در این مطالعه تجربی تاثیر سلولهای بنیادی خونساز جدا شده از خون بند ناف که با اریتروپویتین تیمار شدهاند، روی تمایز استئوبلاستیک سلولهای بنیادی مزانشیمال بررسی شد.
مواد و روشها: در این مطالعه تجربی سلولهای بنیادی مزانشیمال از مغز استخوان جدا و با سلولهای بنیادی خونساز CD۳۴+,CD۳۸- خون بند ناف، تحت تاثیر دوزهای متفاوت اریتروپویتین به مدت ۱۴ روز کشت همزمان داده شد، RNA سلولهای مزانشیمال استخراج و از روش RT-PCR برای ارزیابی بیان ژنهای استئوپونتین و استئوکلسین استفاده گردید. رنگ آمیزیهای آلکالین فسفاتاز و آلیزارین رد و فلوسایتومتری بر روی سلولهای تمایز یافته صورت گرفت.
یافتهها: نتایج نشان دادند ژنهای استئوپونتین و استئوکلسین در سلولهای مزانشیمال بیان شدند، رنگ آمیزیهای آلکالین فسفاتاز و آلیزارین رد مثبت بود. سلولهای تمایز یافته مارکرهای استئوبلاستها را عرضه کردند.
نتیجهگیری: بر اساس این نتایج اریتروپویتین از طریق تاثیر بر سلولهای بنیادی خونساز در کشت همزمان، باعث تمایز استئوبلاستیک سلولهای مزانشیمال مغز استخوان میگردد.
سلام وطن دوست، نورالدین محمدی، منصوره فراهانی، عباس مهران،
دوره ۱۷، شماره ۱۱ - ( بهمن ۱۳۹۳ )
چکیده
زمینه و هدف: بیماران دارای تراکئوستومی به علت تغییرات و محدودیتهای ایجاد شده کیفیت زندگی آنها پایین میآید که شاید با آموزش مناسب بتوان علاوه بر بهبود کیفیت زندگی این بیماران، رضایتمندی آنها از آموزش ارائه شده را نیز افزایش داد. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر فیلم آموزشی بر کیفیت زندگی و رضایتمندی بیماران تراکئوستومی میباشد.
مواد و روشها: این مطالعه نیمه تجربی بر روی ۸۰ بیمار دارای تراکئوستومی در بیمارستانهای امیر علم و امام خمینی شهر تهران در سال ۱۳۹۲ انجام شده است. بیماران با روش نمونهگیری تصادفی در دو گروه کنترل و مداخله تخصیص داده شدند. در حین ترخیص پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، کیفیت زندگی (۳۶-SF) و رضایتمندی (VAS) را تکمیل نمودند. سپس به گروه مداخله علاوه بر دریافت آموزشهای معمول از پرسنل بیمارستان یک عدد سی دی آموزشی جهت استفاده در منزل داده شد. بعد از دو ماه مجددا کیفیت زندگی و رضایتمندی دو گروه مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: تحلیلهای آماری نشان داد، میانگین کلی کیفیت زندگی بعد از مداخله تفاوت آماری معنیدار بود(۰۰۳/۰p=). همچنین کیفیت زندگی در گروه مداخله دو ماه بعد از ترخیص در ابعاد محدودیت نقش به علت مشکلات عاطفی، وضعیت عاطفی، عملکرد اجتماعی، انرژی، سلامت عمومی و درد افزایش یافته بود. میانگین رضایتمندی از آموزش بعد از مداخله در دو گروه دارای تفاوت آماری معنیدار بود(۰۰۱/۰p<).
نتیجهگیری: استفاده از فیلم آموزشی علاوه بر آموزشهای معمول میتواند باعث ارتقای کیفیت زندگی و افزایش رضایتمندی بیماران تراکئوستومیشود.
منیر شایسته فر، رضا ماستری فراهانی، فاطمه فدائی فتح آبادی، محسن نوروزیان، امیرحسین معماری،
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( فروردین ۱۳۹۴ )
چکیده
زمینه و هدف: یکی از ویژگیهای مورفولوژیک که در افراد دارای اتیسم الگوی متفاوتی با هم سن و سالانشان دارد، اندازه دور سر و فاکتورهای مرتبط با آن (طول و عرض سر) است. هدف ما ارزیابی شاخص دور سر و تعیین ارتباط آن با فاکتورهای شناختی در جمعیت کودکان و نوجوانان دارای اختلالات طیف اُتیسم بوده است.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، نمونه پژوهش شامل ۱۲۹ دانش آموز ۷ تا ۱۸ سال مبتلا به اُتیسم و ۱۰۳ دانش آموز کم توان ذهنی در گروه کنترل بود. اندازه دور سر توسط متر نواری، طول و عرض سر توسط کولیس اندازهگیری شد. همچنین والدین به پرسشنامه ارزیابی فاکتورهای شناختی- اجتماعی پاسخ دادند.
یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد که دور سر، طول و همچنین عرض سر افراد مبتلا به اُتیسم از افراد مبتلا به کم توانی ذهنی بزرگتر است(۰۰۱/۰=p). افراد مبتلا به اُتیسم در نمره کل و خرده مقیاسهای پرسشنامه فاکتورهای شناختی-اجتماعی، نمره کمتری نسبت به گروه کم توان ذهنی به دست آوردند(۰۰۱/۰>p). همچنین یافتهها نشان دادند که با افزایش اندازه دور سر در افراد دارای اُتیسم، توانایی آنان در مهارتهای شناختی-اجتماعی کاهش مییابد(۰۵/۰>p).
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که الگوی رشدی و ارتباط شاخصهای آنتروپومتریک مربوط به اندازه دور سر با فاکتورهای شناختی در کودکان و نوجوانان مبتلا به اُتیسم با کودکان کم توان ذهنی تفاوت معنیداری دارد.
فهیمه فراهانی دستجانی۱، محسن شمسی، محبوبه خورسندی، محمدرضا رضوانفر، مهدی رنجبران،
دوره ۱۹، شماره ۲ - ( اردیبهشت ۱۳۹۵ )
چکیده
زمینه و هدف: بیماری دیابت به عنوان شایعترین بیماری ناشی از اختلالات متابولیسم محسوب میشود که بررسی تبعیت دارویی در این ﺑﻴﻤﺎران جهت تبیین مداخلات آموزشی در راستای ارتقای سلامت این بیماران الزامی میباشد. از این رو، پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر تبعیت از رژیم دارویی بیماران دیابتی در شهر اراک بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی سال ۱۳۹۳صورت گرفت.
مواد و روشها: در این پژوهش تحلیلی، ۳۶۶ نفر از بیماران دیابتی شهر اراک در سال ۱۳۹۳ انتخاب شدند و اطلاعات از طریق پرسشنامه محقق ساخته عملکرد بیماران در زمینه تبعیت از رژیم دارویی و عوامل موثر بر آن بر اساس مدل اعتقاد بهداشتی جمعآوری گردید و جهت تعیین قدرت پیشگویی کنندگی سازههای مدل از رگرسیون خطی استفاده شد.
یافتهها: میانگین نمره آگاهی و عملکرد تبعیت از رژیم دارویی به ترتیب برابر با ۳۴/۳۱ و ۳۴/۸۴ مشاهده شد. در این مطالعه سازههای حساسیت درک شده، موانع درک شده و راهنمای عمل داخلی به عنوان قویترین پیش گویی کنندههای رفتار تبعیت از رژیم دارویی در بیماران بودند و ۳۶/۰ واریانس رفتار را پیشبینی نمودند. بین عملکرد و سازههای حساسیت و شدت و منافع درک شده و خودکارآمدی و راهنمای عمل داخلی و خارجی در زمینه تبعیت از رژیم دارویی دیابتی همبستگی مستقیمی وجود داشت که بیشترین همبستگی به سازهی حساسیت درک شده مربوط بود(۴۲/۰=r، ۰۰۱/۰>p).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج حاصله، طراحی مداخلات آموزشی با تأکید بر ایجاد حساسیت درک شده در بیماران دیابتی جهت تبعیت دارویی و تاکید بر مشوقهای داخلی به عنوان عوامل انگیزاننده و مشوق بیماران جهت حصول به نتایج بهتر در زمینه تبعیت از رژیم دارویی باید در محوریت مداخلات آموزشی باشد.
عباس صارمی، علی اکبر فراهانی، نادر شوندی،
دوره ۲۰، شماره ۶ - ( شهریورماه ۱۳۹۶ ۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
زمینه و هدف: تمرینات ورزشی بخش مهم و موثری از مراقبت جامع از افراد سالمند است که پیشرفت فرآیند پیری را کند می کند. به دلیل اهمیت فعالیت بدنی در پیش گیری از بیماری های قلبی عروقی، هدف مطالعه حاضر، مقایسه ویژگی های ساختاری و کارکردی قلب مردان میانسال کوه پیما با همسالان غیرورزشکار بود.
مواد و روش ها: در این مطالعه توصیفی تحلیلی و مقطعی، ۱۳ مرد میانسال کوه پیما (سن: ۰/۲±۵/۵۴ سال، نمایه توده بدنی: ۴/۲±۵۹/۲۵ کیلوگرم بر متر مربع) که در طول ۲۴ ماه گذشته به طور پیوسته حداقل ۲ جلسه در هفته و هر جلسه ۱۲۰ دقیقه فعالیت کوهروی داشتند و هم چنین ۱۴ مرد سالم همسن (سن: ۲/۲±۱/۵۴ سال، نمایه توده بدنی: ۳/۲±۸/۲۶ کیلوگرم بر متر مربع) که اخیراً سابقه هیچ گونه فعالیت بدنی نداشتند(حداقل ۶ ماه)، انتخاب شدند. تمام آزمودنی ها در حالت استراحت تست اکوکاردیوگرافی دو بعدی و داپلر استاندارد انجام دادند. آمادگی قلبی تنفسی با استفاده از آزمون بروس ارزیابی شد. از آزمون تی مستقل در سطح ۰۵/۰=α برای مقایسه گروه ها استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که فعالیت های کوهروی به طور معنی دار توده بطن چپ(۰۳/۰=p) و قطر انتهای دیاستول بطن چپ(۰۴/۰=p) را افزایش می دهد. هم چنین مشاهده شد که فشار خون سیستولی(۰۴/۰=p)، کسر تزریقی(۰۵/۰=p)، حجم ضربه ای(۰۳/۰=p) و آمادگی قلبی تنفسی (۰۳/۰=p) به طور معنی دار از طریق کوه پیمایی بهبود می یابد. در برخی شاخص ها، از جمله کسر کوتاه شدگی، قطر سپتوم بین بطنی و قطر دیواره خلفی بطن چپ اختلاف معنی داری بین گروه ها وجود نداشت(۰۵/۰<p).
نتیجه گیری: این نتایج نشان می دهند که فعالیت منظم کوهروی می تواند اثرات مفیدی بر ویژگی های ساختاری و کارکردی قلب مردان میانسال داشته باشد.