Journal of Arak University of Medical Sciences
مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك
J Arak Uni Med Sci
Medical Sciences
http://jams.arakmu.ac.ir
46
journal46
1735-5338
2008-644X
fa
jalali
1392
4
1
gregorian
2013
7
1
16
4
online
1
fulltext
fa
ارزیابی وضعیت تغذیهای مادران باردار مراجعهکننده به زایشگاههای شهر اراک بر اساس ویژگیهای تنسنجی و رژیم غذایی دریافتی
The Nutritional Status of Pregnant Mothers Referring to Hospitals in Arak on the Basis of Anthropometric Measurements and Dietary Intakes
تغذیه
Nutrition
پژوهشي اصیل
Original Atricle
<p style="text-align: justify"><strong>زمینه و هدف</strong>: ارزیابی وضعیت تغذیهای، ابزاری برای اجرای مراقبتهای تغذیهای است. هدف از اجرای این روش تعیین نیازهای تغذیهای و رفع آنها در جهت ارتقای سلامتی افراد است. مادران باردار و شیرده جزو گروههای آسیبپذیر هستند، کاربرد این روش به خصوص از دیدگاه تعیین کالری و پروتئین دریافتی بر روی رشد نوزاد تاثیرات مثبتی دارد. هدف از این مطالعه مقاله بررسی وضعیت تغذیهای مادران باردار است.</p>
<p style="text-align: justify"><strong>مواد و روشها</strong>: در این مطالعه مقطعی 80 مادر باردار از بین زایشگاههای خصوصی، تامین اجتماعی و زایشگاههای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اراک، انتخاب شد. مشخصات دموگرافیک مادران با استفاده از پرونده پزشکی ثبت شد و اطلاعات مربوط به رژیم غذایی با استفاده از پرسشنامه دریافت مواد غذایی و آنالیز مواد غذایی دریافتی نیز با استفاده از نرم افزار Nutritionist، نسخه 4 انجام شد. آنالیز دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS صورت پذیرفت.</p>
<p style="text-align: justify"><strong>یافتهها</strong>: میانگین افزایش وزن دوران بارداری (1/10کیلوگرم) با توجه به میانگین نمایه توده بدنی به دست آمد(2/22 کیلوگرم در متر مربع). میانگین وزن نوزادان 5/2 کیلوگرم را نشان داد. میانگین انرژی دریافتی مادران در حد میزان توصیه شده غذایی(روزانه) و میزان پروتئین دریافتی نیز فراتر از میزان توصیه شده روزانه به دست آمد. وزن مادر قبل از بارداری، با وزن مادر در انتهای بارداری همبستگی مثبت و معنیداری(93/0=r) (001/0=p) را نشان داد. همچنین بین وزن مادر قبل از بارداری با درصد افزایش وزن مادر در انتهای بارداری همبستگی منفی و معنیداری(39/0=r) (01/0=p) به دست آمد. همچنین بین وزن نوزاد با وزن مادر در انتهای بارداری همبستگی مثبت و معنیداری(34/0=r) (001/0=p) به دست آمد.</p>
<p style="text-align: justify"><strong>نتیجهگیری</strong>: ارزیابی وضعیت تغذیهای مادران باردار نشان داد که در حین بارداری از وضعیت تغذیهای مناسبی بر خوردار بوده و نوزادانی با وزن طبیعی به دنیا آوردهاند. واژگان کلیدی: ارزیابی وضعیت تغذیهای، اندازهگیریهای تن سنجی، رژیم غذایی دریافتی، مادران باردار</p>
<p style="text-align: justify"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: times new roman"><strong><em>Background</em></strong>: Nutritional status assessment is a method for nutritional care which aims to determine nutritional needs and to meet nutritional requirements. Pregnant and lactating mothers are considered vulnerable groups. The use of this method, especially for determination of calorie and protein intake has positive effects on growth of neonates. Thus, the purpose of this study is to assess the nutritional status of pregnant women. </span></span></p>
<p style="text-align: justify"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: times new roman"><strong><em>Materials and Methods</em></strong>: In this cross-sectional study, 80 pregnant mothers were selected from private and public hospitals in Arak. Data were gathered through a questionnaire including general information concerning pregnant mothers and their nutritional diet. The analysis of dietary intake was done by nutritionist IV software. Data were analyzed using SPSS software.</span></span></p>
<p style="text-align: justify"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: times new roman"><strong><em>Results</em></strong>: The average weight gain for pregnant mothers at the end of pregnancy was 10.1kg. The mean of body mass index for the mothers was 22.2 kg/m2, and the average weight for neonates was 2.5 kg. The average energy intakes in mothers were equal compared with RDA, and the average protein intake was greater compared with RDA. There was a significant positive correlation between weight gain during and total body weight at the end of pregnancy (r=0.93) (p<0.01). Also, there was a significant negative correlation between weight of pre pregnancy and percent of weight gain at the end of pregnancy (r=-0.39) (p<0. 01). A significant positive correlation was found between total body weight at the end of pregnancy and birth weight of neonates (r=0.34) (p<0. 01). </span></span></p>
<p style="text-align: justify"><span style="font-size: 14px"><span style="font-family: times new roman"><strong><em>Conclusion</em></strong>: Adequate nutritional status of mothers influenced normal body weight in neonates. </span></span></p>
واژگان کلیدی: افزایش وزن بارداری, کالری دریافتی, پروتئین دریافتی, مادران باردار
Anthropometric measurements, Dietary intakes, Nutritional status, Pregnant mothers
54
61
http://jams.arakmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2066-1&slc_lang=fa&sid=1
Mahmoud Reza
Nakhaei
محمود رضا
نخعی
nakhaei@arakmu.ac.ir
4600319475328460043982
4600319475328460043982
Yes
Department of Nutrition, Biochemistry and Genetic, Arak University of Medical Sciences, Arak, Iran
گروه بیوشیمی و ژنتیک، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
Amir
Almasi Hashyani
امیر
الماسی حشیانی
4600319475328460043983
4600319475328460043983
No
Department of Epidemiology, Arak University of Medical Sciences, Arak, Iran
گروه اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
Behrouz
Ebrahim Zadeh Kor
بهروز
ابراهیم زاده کر
4600319475328460043984
4600319475328460043984
No
Delijan Health Center, Arak University of Medical Sciences, Arak, Iran
شبکه بهداشت دلیجان، دلیجان، ایران