Journal of Arak University of Medical Sciences
مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك
J Arak Uni Med Sci
Medical Sciences
http://jams.arakmu.ac.ir
46
journal46
1735-5338
2008-644X
fa
jalali
1383
9
1
gregorian
2004
12
1
7
4
online
1
fulltext
other
بررسی استریولوژیک اثرات عصاره آبی–الکلی پیاز بر ساختار کلیه در رت های دیابتی
The Stereologic Study of Onion Water-Alcohol Extract on Diabetic Rats Kidneys
عمومى
General
<div style="text-align: justify;"><span style="font-size:16px;"><span style="font-family:Tahoma;"><strong>مقدمه</strong>: بیماری دیابت در روند خود به نفروپاتی ختم می شود که از علائم آن افزایش وزن و حجم کلیه و اجزاء آن می باشد. با توجه به ترکیبات مفید پیاز در رابطه با خواص آنتی اکسیدانی و کاهش استرس اکسیداتیو و کاهش دهندگی قند خون هدف مطالعه حاضر بررسی عصاره آبی-الکلی پیاز خوراکی جهت پیشگیری از نفروپاتی و تاثیر آن بر روی ساختمان کلیه به روش استریولوژی است.<br>
<strong>روش کار</strong>: در این مطالعه تجربی چهار گروه رت بالغ از نژاد ویستار (تعداد=8) به صورت تصادفی انتخاب شدند. گروه کنترل؛ گروه کنترل + گروه دیابتی محض، گروه دیابتی + عصاره القاء دیابت از طریق تزریق داخل صفاقی استرپتوزوسین (60 میلی گرم بر کیلوگرم) انجام شد. سپس گروه کنترل + عصاره و گروه دیابتی + عصاره هر روز به مدت 4 هفته با عصاره آبی-الکلی پیاز خوراکی (50 میلی گرم در هر موش) تیمار شدند. سپس همه گروه ها پس از این مدت در آزمایشگاه بیهوش و تشریح شدند و کلیه های چپ رت ها خارج و در محلول بوئن فیکس شدند و بعد از آن فرایند پاساژ بافتی و رنگ آمیزی <span dir="LTR">H&E </span> انجام شد و با استفاده از تکنیک های استریولوژی محاسبات کمی با روش کاوالیه برای حجم کورتکس، مدولا و گلومرول ها و حجم کلیه صورت گرفت. اطلاعات حاصل با استفاده از نرم افزار<span dir="LTR">SPSS </span> از طریق آزمون آماری آنوا یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.<span dir="LTR"> P </span>کمتر از 0/05 معنی دار تلقی شد.<br>
<strong>نتایج</strong>: وزن اولیه و ثانویه رت ها در دو گروه دیابتی محض و دیابتی + عصاره تفاوت نداشت اما در دو گروه کنترل و کنترل + عصاره متفاوت بود (0/05<span dir="LTR">P<</span>). وزن کلیه در گروه دیابتی + عصاره در مقایسه با گروه دیابتی محض دارای تفاوت معنی دار بود (0/001<span dir="LTR">P<</span>). حجم مدولا، کورتکس و کل کلیه در گروه دیابتی محض در مقایسه با گروه دیابتی + عصاره تفاوت نکرد. در صورتی که حجم کل گلومرول ها در دو گروه دیابتی محض و دیابتی + وعصاره تفاوت معنی داری را نشان داد (0/001<span dir="LTR">P<</span>).<br>
<strong>نتیجه گیری</strong>: القاء دیابت تجربی توسط <span dir="LTR">STZ </span> در یک دوره کوتاه مدت نشان داد که عصاره پیاز خوراکی از هیپرتروفی گلومرول و افزایش وزن کلیه در رت های دیابتی جلوگیری می کند، در صورتی که بر روی حجم کل کلیه اثر ندارد. لذا پیشنهاد می گردد اثرات عصاره پیاز بر ساختار کلیه در یک دوره طولانی مدت مورد بررسی قرار گیرد.</span></span></div>
<strong><span dir="LTR">Introduction</span></strong><span dir="LTR">: Diabetes during its progress can result in nephropathy. Some of its symptoms are increasing kidney size and weight and its components. Regarding useful components of onion and its antioxidant, decreasing stress oxidative and b decreasing blood glucose effects. This investigation is designed to study the effect of onion water-alcohol extract in preventing nephropathy and its effect on kidney structure based on stereology method. </span><br>
<strong><span dir="LTR">Materials and Method</span></strong><span dir="LTR"><strong>s</strong>: Four groups of matured vistar rats (n=8) were selected randomly (control group, control + extract group, diabetic only group, diabetic + extract group). Diabetes was induced by injecting interperitoneal sreptozotocin (60mg/kg). The control+ extract group and diabetic + extract group were treated by onion-water extract (50 mg/rat)every day for four weeks. Then all groups were anesthetized and their left kidney was removed and fixed in Bouin fixative. After histologic passage and H & E dying, using stereologic techniques, qualitative measurement was performed by Cavalier method for cortex, medulla, glomerulus and kidney size. Data analysis was done by SPSS software using one way anova, tukey and paired test. p<0.05 was considered significant.</span><br>
<strong><span dir="LTR">Resul</span></strong><span dir="LTR"><strong>ts</strong>: The primary and secondary weight of rats in only diabetic group and diabetic + extract group was not different, but in control group and control + extract group was significantly different (p<0.05). Medulla, cortex and whole kidney size in only diabetic group in comparison with diabetic+ extract group had no difference, but total glomerular size in diabetic only group and diabetic + extract group was significantly different (p<0.001).</span><br>
<strong><span dir="LTR">Conclusion</span></strong><span dir="LTR">: Experimental induction of diabetes by STZ in a short period showed that onion extract can prevent glomerular hypertrophy and increasing kidney weight in diabetic rats, but had no effect on overall kidney size. So the study of onion extract effects on kidney structure during a long period is recommended. </span><br>
<br>
<br>
دیابت قندی, استریولوژی, کلیه, عصاره پیاز
14
21
http://jams.arakmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-15-16&slc_lang=other&sid=1
Mohammad Ali
Shariatzadeh
محمدعلی
شریعت زاده
4600319475328460076515
4600319475328460076515
Yes
دانشیار دانشکده علوم پایه، گروه زیست شناسی، دانشگاه اراک، اراک، ایران.
Malek
Soleimani
ملک
سلیمانی
4600319475328460076516
4600319475328460076516
No
استادیار دانشکده علوم پایه، گروه زیست شناسی، دانشگاه اراک، اراک، ایران.
Abdolrahman
Dezfulian
عبدالرحمان
دزفولیان
4600319475328460076517
4600319475328460076517
No
استادیار، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور، تهران، ایران.
Mitra
Noori
میترا
نوری
4600319475328460076518
4600319475328460076518
No
استادیار دانشکده علوم پایه، گروه زیست شناسی، دانشگاه اراک، اراک، ایران.
Esmaeel
Roodi
اسماعیل
رودی
4600319475328460076519
4600319475328460076519
No
کارشناس ارشد رشته سلولی تکوینی، دانشگاه اراک، اراک، ایران.