دوره 15، شماره 4 - ( ماهنامه شهریور 1391 )                   جلد 15 شماره 4 صفحات 25-18 | برگشت به فهرست نسخه ها

Paryan M, Mohammadi yeganeh S, Khansari nejad B, Mondanizadeh M, Paryan S. Rapid detection of HIV-1 viral RNA by real-time transcription mediated amplification assay. J Arak Uni Med Sci 2012; 15 (4) :18-25
پریان مهدی، محمدی یگانه سمیرا، خوانساری نژاد بهزاد، موندنی زاده مهدیه، پریان سعید. تشخیص سریع RNA ویروس HIV-1 به وسیله روش Real-time Transcription mediated amplification. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1391; 15 (4) :18-25

1- انستیتوپاستور ایران ، mparyan@gmail.com
2- انستیتوپاستور ایران
3- تربیت مدرس
4- دانشگاه علوم پزشکی همدان
5- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
زمینه و هدف: روش‌های ملکولی متعددی توسعه یافته‌اند که قادرند با حساسیت و ویژگی متفاوتی HIV-1 را در نمونه‌های بالینی تشخیص دهند. در این مقاله نتایج حاصل از یک مطالعۀ ارتباط سنجی در راه اندازی و به کارگیری یک روش Real-time PCR TMA نوین جهت تشخیص هم‌ دمای ویروس HIV-1 ارائه شده است. مواد و روش‌ها: در این مطالعۀ مقطعی، ست پرایمر و پروب Molecular Beacon توسط نرم افزارهای اختصاصی و برای یک ناحیۀ 176 جفت بازی از ژن pol ویروس HIV-1 طراحی شد. برای تعیین حساسیت آنالیتیک واکنش از رقت‌های لگاریتمی 10-107 کپی RNAهای حاصل از رونویسی در آزمایشگاه، به عنوان استاندارد استفاده شد. برای ارزیابی حساسیت و ویژگی کلینیکی واکنش از نمونه‌های با‌لینی‌ استفاده شد که پیش از این مثبت و منفی‌ بودن آنها به وسیلۀ یک تست تجاری معتبر تایید شده بود. یافته‌ها: حساسیت آنالیتیک و کلینیکی این روش به ترتیب معدل 500 کپی در میلی‌لیتر و 3/93 درصد در نظر گرفته شد. پرایمرها و پروب طراحی شده تنها به توالی‌های اختصاصی HIV-1 متصل می‌گردند و مطالعات بیوانفورمانیکی هیچ گونه واکنش متقاطعی با ژنوم سایر ویروس‌های انتقال یابنده از طریق خون و ژنوم انسان نشان ندادند. ویژگی کلینیکی روش نیز به طور تجربی و با بررسی 20 نمونۀ منفی به وسیلۀ روش Real-time TMA راه اندازی شده، مورد آزمایش قرار گرفت و معادل 100 درصد در نظر گرفته شد. نتیجه‌گیری: روشTMA Real-time راه‌اندازی شده به علت دارا بودن سرعت، حساسیت و سادگی می‌تواند به عنوان ابزار مفیدی جهت تشخیص سریع و هم‌ دمای ویروس HIV-1 در نمونه‌های خون و پلاسمای بیماران استفاده شود.
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1390/4/11 | پذیرش: 1390/8/4