دوره 14، شماره 7 - ( ویژه نامه بروسلوز 1390 )                   جلد 14 شماره 7 صفحات 20-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

Esmaeili H, Ekhtiyar zadeh H, Ebrahim zadeh H, Partovi R, Marhamati Khamemeh B, Hamedi M et al . Evaluation of the National Sheep and Goat Brucellosis Control Program in Iran. J Arak Uni Med Sci 2012; 14 (7) :9-20
اسماعیلی حسین، اختیارزاده حسن، ابراهیم زاده حمید، پرتوی راضیه، مرحمتی خامنه بهمن، حامدی مونا و همکاران.. ارزیابی برنامه ملی مبارزه با بروسلوز گوسفند و بز در ایران. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1390; 14 (7) :9-20

1- گروه میکروب شناسی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران ، hesmaeli@ut.ac.ir
2- سازمان دامپزشکی کشور
3- دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
زمینه و هدف: بروسلوز به ویژه بروسلا ملی تنسیس یکی از مهم‎ترین بیماری‎های مشترک انسان و دام می‎باشد که سالانه در سراسر جهان بیش از 500 هزار مورد انسانی، گزارش می‎ شود. اولین گزارش آن در ایران مربوط به سال 1311 از انسان بوده و برنامه ملی ریشه کنی آن در سال 1346 به تصویب رسیده است. هدف از این مطالعه، بررسی وضعیت مبارزه با بروسلوز گوسفند و بز در ایران می‎باشد. مواد و روش‎ها: مطالعه حاضر به روش مقطعی می‎باشد که اطلاعات مربوط به دوره 45 ساله مبارزه با بیماری، از سازمان دامپزشکی کشور اخذ گردید. مبارزه با بروسلوز گوسفند و بز بر پایه واکسیناسیون بره و بزغاله‎ها همراه با تست و کشتار دام‎های آلوده استوار می‎باشد. یافته‎ها: بیوتایپ 1 بروسلا ملی تنسیس در گوسفند، بز و انسان به عنوان بیوتایپ غالب و بومی کشور بوده است. بیماری در بز، گوسفند، گاو، اسب، شتر و انسان گزارش شده است. هم‎چنین میزان‌ شیوع‌ بروسلوز در جمعیت‌ گوسفند و بز روستایی‌ 1/2 درصد برآورد گردید. نتیجه گیری: موفقیت برنامه مبارزه با بروسلوز به افزایش آگاهی عمومی دامداران از طریق آموزش و همکاری بیشتر سیستم بهداشت و دامپزشکی نیازمند است که در کنار آن، کنترل جابجایی حیوانات از طریق مرزها اهمیت فراوان دارد.
موضوع مقاله: عفونی
دریافت: 1390/7/30 | پذیرش: 1390/10/21