دوره 15، شماره 10 - ( ماهنامه اسفند 1391 )                   جلد 15 شماره 10 صفحات 94-85 | برگشت به فهرست نسخه ها

Najafi G, Hobe Naghi R, Hoshyari A, Moghadaszadeh M, Ghorbanzadeh B. The effect of atrazine on spermic parameters and fertility potential in mature rats. J Arak Uni Med Sci 2013; 15 (10) :85-94
نجفی غلامرضا، حب نقی رحیم، هوشیاری عارف، مقدس زاده مسعود، قربانزاده بهزاد. اثر آترازین بر روی پارامترهای اسپرمی و توان باروری آزمایشگاهی در رت‌های بالغ. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1391; 15 (10) :85-94

1- دانشگاه ارومیه ، g.najafi2006@yahoo.com
2- دانشگاه ارومیه
3- دانشگاه باهنرکرمان
4- دانشگاه علوم پزشکی اراک
زمینه و هدف: آترازین علف کشی است که به طور گسترده برای کنترل علف‎های هرز توسط کشاورزان مورد استفاده قرار می‎گیرد. هدف از این تحقیق ارزیابی اثر آترازین به عنوان یک علف کش بر روی کیفیت، تغییرات DNA اسپرم، توان باروری آزمایشگاهی و رشد جنین در رت‎های نر بالغ می‎باشد. مواد و روش‎ها: در این مطالعه تجربی از 42 رت نر بالغ از نژاد ویستار با وزن 5±170 گرم استفاده شد. رت‎ها به سه گروه شامل گروه کنترل و دو گروه تیمار تقسیم شدند. در گروه کنترل رت‎ها 2/0 میلی‎لیتر در هر روز روغن ذرت و در گروه تیمار آترازین را با دوز 150 میلی‎گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن (دوز بالا) و دوز 75 میلی‎گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن (دوز پایین) روزانه به مدت 45 روز از طریق خوراکی توسط گاواژ دریافت کردند. دم اپیدیدیم بریده شده و به داخل 1 میلی‎لیتر محیط کشت HTF به مدت 30 دقیقه در داخل انکوباتور CO2 5 درصد و دمای 37 درجه سانتی‎گراد انتقال داده شد. تعداد اسپرم، قابلیت زنده ماندن اسپرم، تحرک، آسیب DNA اسپرم، ارزیابی اسپرم‎های نابالغ و بررسی توان باروری آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده‎ها توسط آزمون آنالیز واریانس یک طرفه مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته‎ها: در این مطالعه آترازین باعث کاهش معنی‎داری(05/0p<) در تعداد اسپرم، قابلیت زنده ماندن اسپرم و تحرک اسپرم‎ها شد. داده‎ها نشان داد که آترازین اثر منفی بر روی بلوغ اسپرم‎ها و ساختار DNA اسپرم‎ها در طول زمان دارد که نتیجه آن کاهش قابل توجهی و معنی‎داری(05/0p<) در توان باروری بود. نتیجه‎گیری: آترازین قادر به ایجاد آسیب DNA و ناهنجاری‎های کروماتین اسپرم‎ها بوده و می‎تواند عامل کاهش در توان باروری باشد.
واژه‌های کلیدی: آترازین، رت، اسپرماتوزوآ
موضوع مقاله: علوم پایه