دوره 15، شماره 9 - ( ماهنامه بهمن 1391 )                   جلد 15 شماره 9 صفحات 20-12 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bashash D, Ghaffari S H, Kazerani M, Hezaveh K, Alimoghaddam K, Ghavamzadeh A. Pro-apoptotic effect of BIBR1532 on APL cell line: Induction of rapid cell death independent of progressive shortening of telomere length. J Arak Uni Med Sci 2013; 15 (9) :12-20
بشّاش داود، غفاری سید حمید الله، کازرانی مریم، هزاوه کبریا، علی مقدم کامران، قوام زاده اردشیر. اثر پروآپوپتوتیک داروی BIBR1532 در رده سلولی APL: القاء مرگ سلولی سریع مستقل از کوتاه شدن تدریجی طول تلومر. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1391; 15 (9) :12-20

1- دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی.
2- بخش خون و آنکولوژی بیمارستان دکتر شریعتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. ، Shghaffari200@yahoo.com
3- بخش خون و آنکولوژی بیمارستان دکتر شریعتی، دانشگاه علوم پزشکی تهران.
زمینه و هدف: با توجه به آن که حدود 90 درصد بیماران مبتلا به لوسمی پرومیلوسیتیک حاد دارای تلومرهای با طول کوتاه و فعالیت تلومراز بالا می‎باشند، لذا این بیماران کاندید مناسب برای درمان با مهارکنندگان تلومراز می‎باشند. برای بررسی کارآیی استفاده از استراتژی آنتی تلومراز در بیماری لوسمی پرومیلوسیتیک حاد، سلول‎های رده NB4 با غلظت‎های متفاوت از داروی BIBR1532 که یک مهار کننده غیرنوکلئوزیدیکی تلومراز می‎باشد، تیمار شد. مواد و روش‎ها: در این مطالعه تجربی و به منظور بررسی اثر BIBR1532، سلول‎های NB4 در حضور غلظت‎های مختلف دارو کشت داده شد و آزمون‎هایFlowcytometeric apoptosis assay ، Caspase-3 activity assay و Quantitative real-time PCR جهت بررسی اثر دارو بر درصد آپوپتوز، فعالیت آنزیماتیک کاسپاز-3 و بیان کمی mRNA ژن‎های دخیل در آپوپتوز صورت گرفت. یافته‎ها: نتایج نشان داد که BIBR1532، موجب افزایش آپوپتوز در سلول‎های NB4به طور وابسته به دوز می‎شود. علاوه بر این، نتایج به دست آمده از real-time PCR نشان ‎داد که داروی B‏IBR1532 به طور قابل توجه سبب کاهش mRNA ژنBcl-2 و افزایش میزان رونویسی از ژن‎های B‏ax ، PUMA و Caspase 3 می‎گردد. نتیجه‎گیری: از آنجایی که تیمار با داروی BIBR1532 می‎تواند در رده سلولی NB4 سبب القاء مرگ سلولی شده و مسیر آپوپتوز سلولی را فعال کند، لذا می‎توان به افزوده شدن درمان‎های مبتنی بر استراتژی آنتی تلومرازی به عنوان راه‌کار درمانی مناسب در بیماران لوسمی پرومیلوسیتیک حاد امیدوار بود؛ بیمارانی که به دلیل طول کوتاه تلومر و فعالیت بالای تلومراز کاندید مناسب برای درمان با مهارکنندگان تلومراز می‎باشند.
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: خون
دریافت: 1391/3/15 | پذیرش: 1391/6/28