دوره 16، شماره 3 - ( 3-1392 )                   جلد 16 شماره 3 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Soori H, Mortazavi M, Shahesmaeil A, Mohseni H, Zangiabadi M, Ainy E. Determination of Workers’ Risky Behaviours Associated with Safety and Health in a Car Manufacturing Company in 2011. J Arak Uni Med Sci 2013; 16 (3)
سوری حمید، مرتضوی مژده، شاه اسماعیلی آرمیتا، محسنی حسین، زنگی آبادی مهدی، عینی الهه. تعیین رفتارهای پرخطر کارکنان در ارتباط با سلامت و ایمنی در یک شرکت خودروسازی در سال 1390. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1392; 16 (3)

1- مرکز تحقیقات ارتقاء ایمنی و پیشگیری از مصدومیت‌ها، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، hsoori@yahoo.com
2- کارشناس بهداشت حرفه ای مدیریت سلامت،‏ ایمنی و محیط زیست (ایمنی و بهداشت محیط کار)، سایپا، تهران، ایران
3- دانشجوی دکترای اپیدمیولوژی، گروه بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
4- رئیس اداره ایمنی صنعتی سایپا، تهران، ایران
5- کارشناس مسوول ایمنی سایپا، تهران، ایران
6- مرکز تحقیقات ارتقاء ایمنی و پیشگیری از مصدومیت‌ها- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

زمینه و هدف: رفتار پرخطر، رفتاری است که فرد را در معرض عواقب بد یا نا خوشایند قرار می‌دهد. انجام رفتار پر خطر در محل کار منجر به بروز حوادث در کارکنان می‎شود. هدف این تحقیق تعیین میزان شیوع و توزیع رفتارهای پرخطر کارکنان شرکت خودروسازی سایپا در ارتباط با سلامت‏ و ایمنی می‌باشد.

مواد و روش‎ها: در یک مطالعه مقطعی با استفاده از نمونه‎برداری سهمیه‎ای تصادفی و به نسبت از جمعیت کارکنان در معرض خطر شرکت خودرو سازی تعداد 302 نمونه انتخاب شدند. اطلاعات توسط پرسش‎نامه محقق ساخت که پایایی و روایی آن قبل از انجام مطالعه تعیین شده بود به روش خود تکمیلی و مشاهده مستقیم توسط کارشناسان آموزش دیده ایمنی جمع‎آوری شد. نتایج به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 17 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته‎ها: نتایج نشان داد شایع‎ترین بیماری‎ها شامل کمر درد (با 4/86 درصد)، درد دست (با 9/58 درصد)، پا درد (با 40 درصد) و بیماری‌های تنفسی (با 33 درصد)می‎باشد. حداکثر میزان شیوع رفتارهای ناایمن و ناسالم در بین کارکنان شرکت به ترتیب حدود66 و 57 درصد بود. به طور کلی رفتارهای ناایمن در کارکنان با شیفت شب کاری بیشتر بود(001/0p<). رفتارهای ناسالم در کارکنان مونتاژکار، جوشکار، رتوش کار، کاردان، رنگ‌پاش و کارگر خط بیشتر بود(05/0p<).

نتیجه‎گیری: شیوع نسبتاً بالای رفتارهای نا ایمن و ناسالم در افراد مورد مطالعه لزوم انجام مداخلات لازم برای کنترل و پیش‎گیری و در نتیجه کاهش مصدومیت‌های شغلی و بیماری‌های اسکلتی عضلانی و بیماری‌های تنفسی را به ‎ویژه در ارتباط با رفتارهای شایع‌تر و بخش‎های مرتبط و زیرگروه های پرخطرتر را مورد تاکید قرار می‌دهد.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1391/3/23 | پذیرش: 1392/6/6