payahoo L, Akbarzadeh F, Ghalibaf M, Homayouni Rad A. Reduction of serum cholesterol level using probiotic bacteria: A new approach in prevention of cardiovascular diseases. J Arak Uni Med Sci 2013; 15 (10) :33-42
URL:
http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-1780-fa.html
پیاهو لاله، اکبرزاده فریبرز، قالیباف مراد، همایونی راد عزیز. کاهش کلسترول سرمی با استفاده از باکتریهای پروبیوتیکی: راهکاری نوین برای پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1391; 15 (10) :33-42
URL: http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-1780-fa.html
1- دانشگاه علوم پزشکی تبریز
2- دانشکده پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز
3- دانشگاه علوم پزشکی تبریز ، homayounia@tbzmed.ac.ir
چکیده: (12030 مشاهده)
زمینه و هدف: پروبیوتیکها، میکروارگانیسمهای زنده ای هستند که در صورت مصرف در مقادیر کافی اثرات مفیدی بر روی میزبان دارند. طبق مطالعات متعدد، پروبیوتیکها در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها نقش دارند. مطالعه حاضر با هدف بررسی مطالعات انسانی و حیوانی در ارتباط با نقش پروبیوتیکها در کاهش کلسترول سرمی، مکانیسمهای مرتبط و مروری کوتاه بر غذاهای عملکردی پروبیوتیکی انجام شد. مواد و روشها: در این مقاله مروری، تمامی مقالات نمایه شده در پایگاههای علمی اطلاعاتی از سال 2000 تا 2012 با کلید واژههای بیماریهای قلبی- عروقی، کلسترول سرمی و پروبیوتیک بررسی و نتایج آنها ارائه گردید. یافتهها: پروبیوتیکها هم در غذاهای لبنی و هم در غذاهای غیر لبنی به کار میروند. امروزه نقش بسیاری از گونههای پروبیوتیکی در سلامتی انسان به خوبی شناخته شده است. از مجموع مطالعات انجام گرفته تا به امروز مشخص میشود که پروبیوتیکها از طریق مکانیسمهای متعددی چون اتصال کلسترول به دیواره سلولی پروبیوتیکها، تبدیل کلسترول به کوپروستانول و دفع از طریق مدفوع، تولید اسیدهای چرب کوتاه زنجیر و نیز دکونژوگه کردن اسیدهای صفراوی، کلسترول سرمی را کاهش میدهند. نتیجهگیری: گونههای خاصی از پروبیوتیکها اثرات کاهندگی کلسترول را نشان دادهاند و گونههای دیگر پروبیوتیکی در دست مطالعه هستند. مطالعات بیشتری برای شناسایی بیشتر مکانیسمهای اثر کاهندگی کلسترول پروبیوتیکها و ارزیابی سالم بودن این میکروارگانیسمها نیاز است.
موضوع مقاله:
تغذیه دریافت: 1391/4/7 | پذیرش: 1391/7/3