دوره 16، شماره 1 - ( 1-1392 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 9-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Badkoobeh Hezaveh P, Parivar K, Kalantar S M, Salabat A, Hosseini S D. Protective Effect of Nano-Zinc Oxide on Reproductive System and Fertility of Adult Male Wistar Rats Following Doxorubicin Treatment. J Arak Uni Med Sci 2013; 16 (1) :1-9
بادکوبه هزاوه پوران، پریور کاظم، کلانتر سیدمهدی، صلابت علیرضا، حسینی سیدداوود. بررسی اثر حفاظتی نانواکسید روی بر سیستم تولیدمثلی و باروری رت های نر بالغ نژاد ویستار پس از تیمار با داکسوروبیسین. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1392; 16 (1) :1-9

1- گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
2- مرکز تحقیقاتی و درمانی ناباروری، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی، یزد، ایران
3- گروه شیمی، دانشگاه اراک، اراک، ایران
4- موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، شعبه منطقه مرکزی، اراک، ایران ، Hosseinida@yahoo.com

زمینه و هدف: داکسوروبیسین (DOX)یک داروی ضد سرطان با کاربرد وسیع است که کاربرد بالینی آن در شیمی درمانی به دلیل عوارض جانبی آن از جمله سمیت روی بیضه محدود می‎شود. هدف از این مطالعه بررسی اثر حفاظتی نانواکسید روی (nZnO) بر سمیت القا شده توسط DOX در سیستم تناسلی نر می‎باشد.

مواد و روش‎ها: در این مطالعه تجربی رت‎های نر بالغ ویستار به طور تصادفی به چهار گروه، شامل گروه کنترل و سه گروه تجربی به ترتیب شامل سالین، DOX(6 میلی‎گرم بر کیلوگرم)، nZnO(5 میلی‎گرم بر کیلوگرم) و DOX به دنبالnZnO (i.p) دریافت نمودند. تیمار به مدت 3 روز انجام شد. 28 روز پس از پایان تیمار تغییرات بافتی سیستم تناسلی و شاخص‎های تولید مثلی مورد بررسی قرار گرفت.

یافته‎ها: استفاده از DOXدر گروه تجربی 1 سبب کاهش معنی‎دار قطر لوله‎های سمینی فر و ضخامت اپی تلیوم ژرمینال شد. هم‎چنین شاخص‎های لقاح و باروری، تعداد زاده‎ها و تراکم اسپرم اپیدیدیمی کاهش پیدا کرد، در حالی که سلول‎های لایدیگ دژنره و سلول‎های سرتولی دفرمه افزایش نشان داد.

نتیجه گیری: مصرف هم‎زمان nZnO سبب بهبود معنی دار تغییرات ناشی از DOX شد. این یافته‎ها نقش حفاظتی nZnO را در برابر سمیت تولید مثلی القا شده توسط DOX نشان می‎دهد.

واژه‌های کلیدی: داکسوروبیسین، اپیدیدیم، باروری
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم پایه