دوره 16، شماره 1 - ( 1-1392 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 64-52 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahmani A, Sheikh M, Hemayat Talab R, Naghdi N. The Effect of Exercise Training on Stress-Induced Changes in Learning. J Arak Uni Med Sci 2013; 16 (1) :52-64
URL: http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-1916-fa.html
رحمانی احمد، شیخ محمود، حمایت طلب رسول، نقدی ناصر. تاثیر ورزش بر تغییرات یادگیری متعاقب استرس. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1392; 16 (1) :52-64

URL: http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-1916-fa.html

1- دانشگاه تهران، تهران، ایران
2- گروه رفتار حرکتی، دانشگاه تهران، تهران، ایران
3- گروه فیزیولوژی و فارماکولوژی، انستیتو پاستور ایران، تهران، ایران ، nnaghdiir@yahoo.com

زمینه و هدف: ورزش می‎تواند با اثرات منفی استرس مقابله کند، اما پروتکل‌های مختلف و شدت‌های متفاوت تمرین، برای تعدیل اثرات استرس، نتایج گوناگونی را در برداشته است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر استرس بی‎حرکتی بر عملکرد شناختی و نقش تعدیل کننده ورزش بود.

مواد و روش‎ها: این مطالعه از نوع تجربی می‎باشد که در آن رت‎های نر بالغ نژاد آلبینو- ویستار به صورت تصادفی در 5 گروه جایگزین شدند و بر حسب نوع گروه در معرض مداخله استرس از نوع بی‎حرکتی(2 ساعت در روز×7 روز)، ورزش ملایم (30 دقیقه در روز×7 روز) و یا بدون مداخله، قرار گرفتند. آموزش و آزمون حیوانات با استفاده از ماز آبی موریس انجام شد.

یافته‌ها: گروه استرس در مراحل اکتساب(05/0>p) و به یادآوری (05/0>p) عملکرد ضعیف‌تری نسبت به گروه کنترل در ماز آبی موریس داشت. گروه ورزش- استرس و گروه کنترل نیز عملکرد متفاوتی نداشتند. استرس، سطح کورتیکوسترون سرم را به طور معنی‎داری افزایش داد(001/0>p)، اما ورزش باعث کاهش معنی‎دار سطوح کورتیکوسترون شد(001/0>p). هم‎چنین، بین عملکرد گروه ورزش و شم در مرحله اکتساب تفاوتی وجود نداشت. اما در مرحله به یادآوری، عملکرد شناختی گروه ورزش بهتر از گروه شم بود(05/0>p).

نتیجه‎گیری: یک هفته استرس بی حرکتی موجب تخریب یادگیری در مرحله اکتساب می‎شود و ورزش با شدت پایین می‌تواند از اثرات منفی استرس جلوگیری کند. در تاثیر حفاظتی ورزش در برابر اثرات تخریبی استرس، ممکن است کورتیکوسترون واسطه اصلی باشد. هم‎چنین، نقش ورزش در به یادآوری تجربیات گذشته مشهودتر از اکتساب آن تجربیات است.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1391/6/3 | پذیرش: 1392/6/6