دوره 16، شماره 4 - ( 4-1392 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 36-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sourteji A, Kariman N, Mojab F, Alavi Majd H. Comparison of the Effect of Mefenamic Acid and the Hydroalcoholic Extract of Urtica Dioica on the Volume of Heavy Menstrual Bleeding in Students at Azad University of Babol (2011-2012). J Arak Uni Med Sci 2013; 16 (4) :27-36
سورتجی عاطفه، کریمان نورالسادات، مجاب فراز، علوی مجد حمید. مقایسه اثر عصاره هیدروالکلی گزنه و مفنامیک اسید بر حجم خون‎ریزی شدید قاعدگی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی بابل سال 91-90. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1392; 16 (4) :27-36

1- شعبه بین الملل دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
2- گروه آموزش مامایی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران ، n_kariman@sbmu.ac.ir
3- گروه فارماکوگنوزی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
4- گروه آمار زیستی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

زمینه و هدف: خون‎ریزی شدید قاعدگی یکی ازعلل کاهش کیفیت زندگی و نیز کم خونی فقر آهن در زنان سنین باروری محسوب می‎گردد. مطالعه حاضر به منظور مقایسه اثرات درمانی داروی مفنامیک اسید با عصاره هیدروالکلی گزنه بر حجم خون‎ریزی شدید قاعدگی صورت گر فته است.

مواد و روش‎ها: دراین کارآزمایی بالینی، 90 زن مبتلا به خون‎ریزی شدید قاعدگی انتخاب شدند و پس از یک سیکل کنترل حجم خون‎ریزی پایه، با استفاده از نرم افزار اکسل به‎ طور تصادفی در دو گروه گزنه و کنترل منتسب گردیدند. افراد هر دو گروه برای دو سیکل متوالی تحت درمان با 500 میلی‎گرم کپسول مفنامیک اسید هر 8 ساعت از روز اول تا آخر قاعدگی حداکثر به مدت 7 روز، قرار گرفتند. به افراد گروه تجربی علاوه بر مفنامیک اسید، پنج کپسول گزنه در روز، به صورت دو عدد صبح، دو عدد ظهر، یک عدد شب(به فواصل هر 8 ساعت)، از روز اول تا آخر قاعدگی، حداکثر به مدت 7 روز تجویز گردید. به افراد گروه کنترل به جای کپسول گزنه، دارونما گزنه با همان دستور تجویز شد. داده‎های مربوط به میزان خون‎ریزی قاعدگی (با استفاده از چارت PBLAC) بررسی گردید و با نرم افزار SPSS مورد مقایسه قرار گرفت.

یافته‎ها: حجم خون‎ریزی قاعدگی قبل و پس از مداخله، بین دو گروه و همچنین به‎ صورت درون گروهی مقایسه شد. نتایج نشان داد، میزان خون‎ریزی به‎ طور معنی‎داری پس از درمان، در هر دو گروه کاهش داشته است‎(001/0>p). میزان کاهش خون‎ریزی در گروه گزنه به‎ طور معنی‎داری بیش از گروه کنترل، گزارش گردید (01/0=p).

نتیجه‎گیری: به نظر می‎رسد عصاره گزنه در کاهش حجم خون‎ریزی در زنان سنین باروری مبتلا به خون‎ریزی شدید قاعدگی مؤثر باشد. این دارو به دلیل مصرف کوتاه مدت، عوارض کمتر و نداشتن تأثیرات هورمونی می‎تواند در درمان خون‎ریزی شدید قاعدگی، کار آمد باشد. واژگان کلیدی: مفنامیک اسید، خون‎ریزی شدید قاعدگی، چارت پی بلک، گزنه

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: زنان و مامایی
دریافت: 1391/10/23 | پذیرش: 1392/5/6