دوره 16، شماره 5 - ( ماهنامه مرداد 1392 )                   جلد 16 شماره 5 صفحات 99-92 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nakhaei M R, Almasi-Hashyani A, Iman Parast F, Babaei S. The Relationship Between Serum, Umbilical Cord Blood and Retinol (Vitamin A) Intake of Pregnant Mothers and Birth Weight of Neonates Referring to Hospitals in Arak in 2011-12. J Arak Uni Med Sci 2013; 16 (5) :92-99
نخعی محمود رضا، الماسی حشیانی امیر، ایمان پرست فاطمه، بابایی سعید. رابطه رتینول(ویتامین آ) سرم ، بندناف و دریافتی مادران باردار ، با وزن نوزادان بدنیا آمده در زایشگاههای شهر اراک در سال های 1391-1390. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1392; 16 (5) :92-99

1- گروه بیوشیمی، تغذیه و ژنتیک، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران ، nakhaei@arakmu.ac.ir
2- گروه آمار اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
3- گروه بیوشیمی دانشگاه شهید بهشتی تهران، تهران، ایران
4- گروه آناتومی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران

زمینه و هدف: ویتامین آ نقش اساسی در رشد ، تولید مثل و حفظ بافت اپی تلیال دارد . ویتامین آ (به ویژه اسید رتینوئیک) به عنوان یک هورمون عمل می کند تا بیان ژن را تحت تاثیر قرار دهد ، ویتامین آ جهت نمو استخوان ها و عملکرد آنها و عملکرد سیستم ایمنی ضروری می باشد . نقش ویتامین آ در کاهش مرگ و میر اطفال تا سن 6 ماهگی بدرستی شناخته شده است .

مواد و روش ها: در این مطالعه مقطعی 90 مادر شیر ده از بین زایشگاه های خصوصی ، تامین اجتماعی و زایشگاه های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کشور اراک، انتخاب شد . اطلاعات مربوط به پرسش نامه از دو قسمت اطلاعات کلی در مورد مادران باردار و اطلاعات مربوط به رژیم غذایی مادر تشکیل شده بود. آنالیز مواد غذایی دریافتی با استفاده از نرم افزار Nutritionist II، انجام شد . اندازه گیری نمونه های رتینول سرم و بندناف به روش HPLC با فاز معکوس انجام شد .

یافته ها: رتینول بندناف مادران با وزن نوزادان همبستگی مثبتی را نشان داد (r=0.22) و 0.05)&ge(p رتینول سرم مادران با وزن نوزادان همبستگی مثبتی نشان داد (r=0.13) اما معنی دار نبود . رتینول دریافتی نیز با وزن نوزاد همبستگی مثبت (r=0.15) نشان داد ولی معنی دار نبود .

نتیجه گیری: بهبود وضعیت رتینول مادر می تواند در بدنیا آوردن نوزاد با وزن طبیعی نقش موثری داشته باشد .

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: تغذیه
دریافت: 1391/10/30 | پذیرش: 1392/5/6