دوره 16، شماره 4 - ( 4-1392 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 26-16 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sagha M, Esfandiari E, Razavi S, Tanhaee S, Nasr Esfahani M H, Baharvand H. Role of Retinoic Acid in Neural Patterning of Mouse Embryonic Stem Cells. J Arak Uni Med Sci 2013; 16 (4) :16-26
سقا محسن، اسفندیاری ابراهیم، رضوی شهناز، تنهایی سمیه، نصر اصفهانی محمد حسین، بهاروند حسین. نقش اسید رتینوئیک در الگویابی عصبی سلول‎های بنیادی جنینی موش. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1392; 16 (4) :16-26

1- آزمایشگاه تحقیقاتی جنین شناسی و سلول‎های بنیادی، گروه علوم تشریحی و پاتولوژی، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران ، m.sagha@arums.ac.ir
2- گروه علوم تشریحی و بیولوژی سلولی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران
3- گروه زیست شناسی سلولی و مولکولی، مرکز تحقیقات علوم سلولی، پژوهشکده زیست فناوری جانوری رویان، ACECR، اصفهان، ایران
4- گروه زیست شناسی سلولی و مولکولی، مرکز تحقیقات علوم سلولی، پژوهشکده زیست فناوری جانوری رویان ACECR، اصفهان، ایران
5- گروه سلول‎های بنیادی و بیولوژی تکوینی، مرکز تحقیقات علوم سلولی، پژوهشکده فناوری و بیولوژی سلول‎های بنیادی رویان ACECR ، تهران، ایران

زمینه و هدف: اسید رتینوئیک یکی از مشتقات ویتامین A و یکی از مهم‎ترین سیگنال‎های القایی در مهره‎داران است که در تمایز، مورفوژنز، آپوپتوز و تولید مثل نقش دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی نقش این ماده در الگو‎یابی عصبی سلول‎های بنیادی جنینی موش در محیط آزمایشگاهی بود.

مواد و روش‎ها: در این مطالعه تجربی، پس از تشکیل ساختارهای شبه جنینی، از سلول‎های بنیادی جنینی رده Royan B1، اسید رتینوئیک با غلظت یک میکرومول به مدت چهار روز بر ساختارهای شبه جنینی تاثیر داده شد و پس از آن سلول‎ها به مدت هشت روز گسترش داده شدند. محیط کشت سلولی در گروه کنترل فاقد اسید رتینوئیک بود. در پایان کشت، القاء عصبی و الگویابی نورون‎ها در سلول‎های هر دو گروه با روش‎های ایمونوسیتوشیمی، فلوسایتومتری و RT-PCR مورد ارزیابی قرار گرفتند.

یافته‎ها: مطالعه حاضر نشان داد که اسید رتینوئیک نورون‎زائی را در سلول‎های بنیادی القا نمود و توانست سبب بروز نشانگر MAP2 در 35 درصد از این سلول‎ها شود. نتایج RT-PCR نیز مشخص کرد که همزمان، نورون‎های حاصل از سلول‎های بنیادی جنینی تحت تاثیر اسید رتینوئیک توانستند نشانگر‎های Mash1، Pax6، Pax7 و Dbx1/2 مربوط به هویت‎یابی عصبی نورون‎ها در جهت پشتی، شکمی و نیز Hoxb4، Hoxc5 و Hoxc8 مربوط به الگویابی عصبی نورون‎ها حول محور سری، دمی لوله عصبی را بیان نمایند.

نتیجه‎گیری: اسید رتینوئیک همزمان با القای عصبی سلول‎های بنیادی جنین موش در محیط آزمایشگاهی قادر به ایجاد هویت عصبی این نورون‎ها نیز می‎باشد. واژگان کلیدی: سلول‎های بنیادی جنینی موش، الگویابی عصبی، اسید رتینوئیک

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1391/11/28 | پذیرش: 1392/5/6