دوره 16، شماره 10 - ( 10-1392 )                   جلد 16 شماره 10 صفحات 26-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

Baghinia M R, Shariatzadeh S M, Baghinia N. Evaluation of Calcium as a Tumor-Marker in Prostate Cancer . J Arak Uni Med Sci 2014; 16 (10) :19-26
باغی نیا محمودرضا، شریعت زاده سیدمهدی، باغی نیا ندا. بررسی کلسیم خون به عنوان یک تومور مارکر در مبتلایان به سرطان پروستات. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1392; 16 (10) :19-26

1- گروه جراحی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران ، mehdi24408@yahoo.com
2- گروه بیوشیمی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
3- دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات تهران، تهران، ایران

زمینه و هدف: یکی از ریزمغذی های بحث برانگیز در زمینه سرطان پروستات کلسیم است، دریافت بیش از حد معمول (بالاتر از میزان رژیم نرمال) کلسیم از باعث افزایش خطر بروز سرطان پروستات خواهد شد و در این میان اندازه گیری مقدار کلسیم خون کمک شایانی در بررسی ارتباط مذکور خواهد داشت. مطالعه حاضر با هدف بررسی ارتباط بین PSA و کلسیم در مردان مبتلا به سرطان پروستات و هایپرپلازی خوش خیم پروستات انجام گردید.

مواد و روش ها: در این مطالعه ، از میان مردان جامعه اراک به مدت 1سال از مناطق مختلف شهر 400 نفر که در آنها نمونه برداری پروستات انجام شده بود انتخاب و پس از این که معیارهای ورود به مطالعه در آنها مورد تایید قرار گرفت، سطح PSA و کلسیم خون آنها اندازه گیری شد. افراد مورد مطالعه شامل دو گروه دارای سرطان پروستات و دارای هایپرپلازی پروستات بودند. به منظور تعیین اختلاف میانگین بین گروهها T-test و جهت تعیین PSA از کیت های PSA Assay و Tandem- و جهت اندازه گیری کلسیم خون از کیت پارس آزمون استفاده شد.

یافته ها: در هر دو گروه مورد مطالعه بین سن وکلسیم و PSA رابطه معنی داری یافت گردید , بطوریکه بین سن وکلسیم رابطه معنی دار منفی وبین سن و PSA رابطه معنی دار مثبت در هر دو گروه وجود داشت.میانگین PSA در گروه دارای سرطان و در گروه دارای هیپرپلازی پروستات به ترتیب 4/14±5/4و 1/9±8/3 و میانگین کلسیم در دو گروه مذکور به ترتیب01/1 ±7/8 و8/0± 4/8بود.بین میانگین سطح PSA و کلسیم در دو گروه مورد مطالعه ارتباط منفی معنی داری وجود داشت(05/0=&alpha).

نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه ارتباط معنی داری بین میزان PSAو کلسیم فقط در مبتلایان به سرطان پروستات وجود دارد که با توجه به این مطلب با کنترل میزان کلسیم خون از طرق مختلف میتوان از آن به عنوان عاملی جهت غربالگری و کنترل سرطان پروستات استفاده نمود.

نوع مطالعه: مطالعه كيفي | موضوع مقاله: کلیه و مجاری ادرار
دریافت: 1392/2/4 | پذیرش: 1392/9/12