دوره 16، شماره 7 - ( مهر ماه 1392 )                   جلد 16 شماره 7 صفحات 19-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dehghani F, Mirzadeh M, Babaei A. The Effects of Clobetasol+Topical Doxepin Versus Clobetasol Alone in the Treatment of Hand Eczema. J Arak Uni Med Sci 2013; 16 (7) :11-19
دهقانی فریده، میرزاده مجتبی، بابایی علی. مقایسه اثر کلوبتازول و دوکسپین موضعی با کلوبتازول در درمان بیماران مبتلا به اگزمای دست . مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1392; 16 (7) :11-19

1- گروه پوست، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران ، farideh.dehghan@ssu.ac.ir
2- دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
3- گروه فارماکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران

زمینه و هدف: اگزمای دست یک بیماری شایع است که اغلب نیاز به درمان طولانی مدت دارد . تاکنون چندین مطالعه در مورد اثربخشی دوکسپین موضعی در درمان درماتوزهای خارش دار صورت گرفته است.هدف از این مطالعه بررسی میزان اثربخشی پماد کلوبتازول 05/0 درصد و دوکسپین 5 درصد با کلوبتازول به تنهایی در درمان اگزمای دست می باشد.

مواد و روش ها: در این مطالعه کارآزمایی بالینی 70 بیمار مبتلا به اگزمای متوسط تا شدید دست در طی سالهای 1390-91 انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه تحت درمان با کلوبتازول و کرم دوکسپین 5 درصد و گروه کلوبتازول و دارونما تقسیم شدند. کیفیت درمان با استفاده از شاخص شدت اگزمای دست و شدت آنالوگ در ابتدای درمان و 8 روز بعد مورد ارزیابی قرار گرفت. آنالیز آماری به کمک نرم افزار SPSS 18.0 و آزمونهای تی مستقل و تی جفتی انجام شد.

یافته ها: درنهایت 56 بیمار مطالعه را کامل کردند که 32 نفر مرد و 24 نفر زن بودند. کاهش شاخص شدت اگزمای دست و شدت آنالوگ در دو گروه درمان و دارونما پس از 8 روز از لحاظ آماری معنادار بود  ولی کاهش شاخصهای فوق بین دو گروه درمانی تفاوت معنی داری نداشت.

نتیجه گیری: هرچند شواهدی وجود دارد کرم دوکسپین 5 درصد در کاهش علایم و نشانه های درماتیت ها موثر است، مطالعات محدودی صورت گرفته است. ما توصیه می کنیم در یک کارآزمایی بالینی وسیع تر اثربخشی این دارو در درمان اگزمای دست مورد ارزیابی قرار گیرد.

واژه‌های کلیدی: کلوبتازول، دوکسپین، اگزما، درمان
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: عمومى