دوره 16، شماره 10 - ( 10-1392 )                   جلد 16 شماره 10 صفحات 46-38 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jafari A, Parchami Barjui S, Reiisi S, Hashemzadeh Chaleshtori M, Miraj S. Evaluation of Prevalence of MTHFR (C677T) Gene Polymorphism in Preeclamptic in Chaharmahal Va Bakhtiari Province. J Arak Uni Med Sci 2014; 16 (10) :38-46
جعفری آذر، پرجمی برجوئی شهربانو، رئیسی سمیه، هاشم زاده چالشتری مرتضی، میرج سپیده. بررسی ارتباط پلی مورفیسم C677T ژن متیلن تتراهیدروفولات ردوکتاز با بیماری پره اکلامپسی در استان چهارمحال و بختیاری. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1392; 16 (10) :38-46

1- گروه پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران
2- کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی، مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران
3- پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری، تهران، ایران
4- مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران
5- گروه پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران ، miraj_sepideh@yahoo.com

زمینه و هدف: پره اکلامپسی یک بیماری شایع بارداری با اتیولوژی ناشناخته می باشد. یکی از فرضیه ها در مورد اتیولوژی پره­اکلامپسی ، توارث پره­اکلامپس ی می باش د . MTHFR آنزیمی است که نقش کلیدی در متابولیسم اسیدفولیک دارد و جهش در ژن کدکننده این آنزیم باعث کاهش فعالیت این آنزیم می شود، بنابراین سطح هموسیستئین خون افزایش می یابد که باعث بیماری عروقی و در نتیجه پره اکلامپسی می شود. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط پلی مورفیسم C677T ژن MTHFR با بروز پره اکلامپسی می باشد.

مواد و روش ها: این مطالعه مورد-شاهدی بر روی 129 زن باردار مبتلا به پره اکلامپسی و 125 زن باردار سالم انجام گرفت. پلی مورفیسم C677T ژن MTHFR به روش PCR - RFLP بررسی شد.

یافته ها: فراوانی ژنوتیپ های CC ، CT و TT پلی مورفیسم C677T ژن MTHFR در بیماران به ترتیب 4/57 ، 8/38 و 9/3 درصد و در گروه کنترل 6/53 ، 40 و 4/6 درصد بود و اختلاف معنی داری با هم نداشتند(05/0 > . p ). اما فراوانی افراد هموزیگوت برای آلل T ( ژنوتیپ TT ) در گروه کنترل بالاتر از گروه بیمار بود که البته از نظر آماری معنی دار نبود (4/6 درصد در مقابل 9/3 درصد ، 36/0 = p ). همچنین فراوانی آلل نادر T در گروه پره اکلامپسی 3/23% درصد و در گروه کنترل 4/26% درصد بود.

نتیجه گیری: بین پلی مورفیسم C677T ژن MTHFR و بروز پره اکلامپسی هیچ ارتباطی وجود نداشت ولی به نظر می رسد که ژنوتیپ TT یک نقش پیشگیری کننده از بروز پره اکلامپسی داشته باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: زنان و مامایی
دریافت: 1392/5/9 | پذیرش: 1392/8/29