دوره 17، شماره 6 - ( شهریور 1393 )                   جلد 17 شماره 6 صفحات 56-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

Eshrati B, Shakiba M, Khorshidi A, Mabodi A A, Rahimi H. Comparison of the Efficacy and Safety of Insulin with Oral Hypoglycemic Agents in Management of Gestational Diabetes – an Evidence Based Medicine Approach. J Arak Uni Med Sci 2014; 17 (6) :47-56
عشرتی بابک، شکیبا مریم، خورشیدی علی، معبودی علی اکبر، رحیمی حبیب اله. مقایسه اثر بخشی و عوارض مصرف انسولین و داروهای خوراکی در دیابت حاملگی با رویکرد پزشکی مبتنی بر شواهد. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1393; 17 (6) :47-56

1- دانشیار، گروه اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
2- دانشجوی دکترای اپیدمیولوژی، گروه اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
3- مربی، دانشجوی دکترای اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، ایلام، ایران
4- استادیار، گروه آمار زیستی، دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، تهران، ایران
5- معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی کاشان،کاشان، ایران ، rahimi_136@yahoo.com

زمینه و هدف: هدف از این مطالعه، مقایسه روش انسولین درمانی با درمان دارویی خوراکی در زنان باردار مبتلا به دیابت حاملگی با استفاده از پزشکی مبتنی بر شواهد انجام شد.

مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع ثانویه با انتخاب یک مطالعه مروری جامع در پایگاه کوکران، محاسبه شاخص‌های Number needed to treat (NNT) بر اساس پیامدهای؛ سزارین، ماکروزومی، وزن بیش از صدک 90، Operative vaginal delivery، زایمان القا شده، خونریزی پس از زایمان و دیستوشی شانه و number needed to harm(NNH)، با رخداد پیامدهای هایپوگلایسمی نوزاد، بستری در NICU و دیسترس تنفسی انجام شد. شاخص Likelihood of helps vs harm(LLH) نیز با پیامدهای ماکروزومی و هایپوگلایسمی نوزاد تعیین و با روش Wilson score آزمون گردید.

یافته‌ها: شاخص NNT برای پیامدهای ذکر شده در بالا به ترتیب 3، 14-، 5-، 16، 3-، 31 و 32 به دست آمد که تنها در مورد سزارین معنی‌دار بود. هم‌چنین NNH محاسبه شده برای عوارض مورد نظر به ترتیب عبارت است از؛ 6، 15 و17- ، که تنها هایپوگلایسمی نوزاد معنی‌دار بود(05/0>p). مقدار LHH به دست آمده 43/0- بود.

نتیجه‌گیری: با در نظر گرفتن LHH به دست آمده، فواید درمان دیابت حاملگی با انسولین نسبت به متفورمین بیشتر می‌باشد. ولی به دلایل پایین بودن حجم نمونه، عدم سنجش موارد هیپوگلایسمی مادر به عنوان عوارض تزریق انسولین و نوع پیامدهای انتخابی، این یافته را نمی‌توان با قطعیت بیان کرد.

نوع مطالعه: مقاله مروری | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1392/6/16 | پذیرش: 1393/4/10