زمینه و هدف: برای برآورد بقا میتوان از مدلهای مختلف ناپارامتری، نیمهپارامتری و پارامتری استفاده کرد که بسته به ماهیت دادهها ممکن است برخی از روشها مناسبتر باشد. استفاده از مدل مناسب باعث برآورد دقیقتر بقا و تعیین عوامل موثر بر آن خواهد شد که هدف این مطالعه براورد بقا در بیماران سرطان کولورکتال و تعیین عوامل موثر بر آن است.
مواد و روش ها: در این مطالعه پروندهی بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال از سال 1384-1390 در مرکز دارالایتام همدان تحت درمان بودند مورد بررسی قرار گرفتند. اثر عوامل مختلف دموگرافیکی و بالینی بر بقای بیماران ارزیابی شد. پیگیری تمام بیماران از طریق مراجعات دورهای و تماس تلفنی انجام شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار Rو SPSS16 انجام شد.
یافته ها: میانه بقای بیماران مورد بررسی برابر 4/3±40 ماه بدست آمد. ارزیابی ویژگیهای کلینکی و پاتولوژیک در حالت یک متغیره نشان داد که در بیماران مبتلا به سرطان کولورکتال، تاثیر متغیرهای مرحله بیماری، درجه تمایزیافتگی تومور، مورفولوژی سرطان، متاستاز و عود بیماری بر بقا معنادار بودهاند ولی در حالت چندمتغیره تنها نوع مورفولوژی سرطان و متاستاز به سایر ارگانها رابطهی معناداری را با بقای افراد بیمار داشت.
نتیجهگیری: استفاده از مدلهای آماری مناسب در جهت شناسایی عوامل خطر موثر بر بقای بیماران سرطان کولورکتال میتواند باعث جلوگیری از پیشرفت این بیماری و افزایش بقای آنها شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |