دوره 16، شماره 11 - ( 11-1392 )                   جلد 16 شماره 11 صفحات 33-24 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jafari A, Moradi M R. Relationship between Ghrelin, Obestatin and Some of Body Composition Variables in 50-70 Years Old Athletes and Non-Athletes Men. J Arak Uni Med Sci 2014; 16 (11) :24-33
جعفری اکرم، مرادی محمدرضا. رابطه بین گرلین، ابستاتین با برخی شاخص های ترکیب بدن مردان ورزشکار و غیر ورزشکار 50-70 ساله. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1392; 16 (11) :24-33

1- گروه تربیت بدنی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، چهار محال و بختیاری، ایران ، jafari.akm@gmail.com
2- گروه تربیت بدنی، دانشگاه شهرکرد، چهار محال و بختیاری، ایران

زمینه و هدف: افزایش سن با کاهش اشتها، وزن و جرم عضلانی و افزایش جرم چربی بدن همراه است. گرلین و ابستاتین دو پپتید موثر بر اشتها هستند. هدف از تحقیق حاضر بررسی مقدار گرلین، ابستاتین و برخی متغیرهای ترکیب بدن و ارتباط آنها در مردان ورزشکار و غیر ورزشکار 50-70 ساله است.

مواد و روش ها: این تحقیق یک مطالعه تحلیلی است. 30 مرد ورزشکار و 30 مرد غیر ورزشکار 50 تا70 ساله در تحقیق حاضر شرکت کردند. مقدار گرلین، ابستاتین و متغیرهای ترکیب بدن شامل وزن، جرم عضلانی، جرم چربی، درصد چربی بدن و شاخص توده بدن اندازه گیری شد.

یافته ها: جرم عضلانی به طور معناداری (01/ 0p<) و مقدار گرلین به طور غیر معناداری (16/ 0= p) در گروه ورزشکار بیشتر بود. همچنین درصد چربی بدن در گروه غیر ورزشکار به طور غیر معناداری (13/ 0= p) بشتر بود. ارتباطی منفی بین گرلین و ابستاتین با جرم عضلانی و ارتباطی مثبت و معنادار بین گرلین و ابستاتین با درصد چربی بدن در گروه غیر ورزشکار مشاهده شد. در دو گروه ارتباطی قوی بین گرلین و ابستاتین دیده شد.

نتیجه گیری: شرکت منظم در تمرینات بسکتبال می تواند باعث افزایش جرم عضلانی در مردان 50-70 ساله شود. ورزش می تواند اثرات افزایش سن بر ترکیب بدن را از طریق افزایش برخی هورمون های آنابولیک مانند گرلین و ابستاتین به تاخیر بیاندازد که این امر می تواند رابطه بین گرلین و ابستاتین و برخی متغیرهای ترکیب بدن را تغییر دهد.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1392/6/30 | پذیرش: 1392/9/26