دوره 16، شماره 10 - ( 10-1392 )                   جلد 16 شماره 10 صفحات 10-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Aslani E, Naghsh N, Ranjbar M. Cytotoxic Effects of Extracts of Mentha Pulegium Plants Before Flowering on Human Chronic Myelogenous Leukemia K562 Cancer Category. J Arak Uni Med Sci 2014; 16 (10) :1-10
اصلانی الهه، نقش نوشین، رنجبر منیره. بررسی اثرسیتوتوکسیکی عصاره هیدروالکلی گیاه پونه درمرحله قبل ازگل دهی برروی رده سرطانی K562 لوسمی میلوئیدی مزمن انسان. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1392; 16 (10) :1-10

1- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد فلاورجان، اصفهان، ایران ، aslani2525@gmail.com
2- گروه زیست شناسی جانوری، دانشگاه آزاداسلامی، واحد فلاورجان، اصفهان، ایران
3- معاون پژوهشی دانشگاه آزاداسلامی، واحدفلاورجان، اصفهان، ایران

زمینه و هدف: لوسمی میلوئیدی مزمن(CML)یک اختلال کلونال بدخیم سلول‎های بنیادی خون ساز است که منجر به افزایش سلول‎های میلوئید، سلول‎های اریتروئیدی و پلاکت‎ها در خون محیطی و هیپرپلازی در مغز استخوان می‎شود. این تحقیق به منظور بررسی اثر ضد سرطانی عصاره هیدروالکلی اندام‎های هوایی گیاه پونه در مرحله قبل از گل دهی بر روی لاین سلولیK562 به عنوان مدل لوسمی میلوئید مزمن صورت گرفته است.

مواد و روش‎ها: در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی، اندام‎های هوایی(برگ و ساقه) پونه از شهر افوس جمع آوری و با استفاده از روش خیساندن عصاره گیری شد. سلول‎های K562 کشت داده شد و با غلظت‎های عصاره(5/12-100میکروگرم بر میلی‎لیتر) و در فاصله‎های زمانی مختلف(24، 48 و 72ساعت)تحت درمان قرار گرفتند. سمیت سلولی عصاره پونه قبل از گل دهی علیه سلول‎های K562 لوسمی با استفاده از روش MTT برآورد شد. جذب با استفاده از دستگاه الایزا در طول موج 540 نانومتر اندازه‎گیری شد. بررسی داده‎ها با استفاده ازنرم‎افزار SPSS نسخه 15 و آنالیزیک طرفه ANOVA و آزمون توکی تست صورت گرفت p<0.001معنی دار در نظر گرفته شد.

یافته‎ها: عصاره هیدروالکلی گیاه پونه در مرحله قبل از گل دهی، بالاترین اثرسمیت سلولی را در 50 IC50=میکروگرم برمیلی‎لیتر و 72 ساعت پس از تیمار، از خودنشان داد. به عبارت دیگر، عصاره هیدروالکلی گیاه پونه در مرحله قبل از گل‎دهی اثرسمیت سلولی وابسته به دوز وزمان را بر رده سلولی K562از خود بروز داده است.

نتیجه گیری: با توجه به اثرسمیت سلولی اندام‎های هوایی گیاه پونه در مرحله قبل از گل دهی برلاین سلولیK562 ، گیاه می‎تواند به عنوان یک کاندید بالقوه برای مطالعات بیشتر در مورد درمان سرطان لوسمی میلوئیدی مزمن در نظر گرفته شود. واژگان کلیدی: سمیت سلولی، لوسمی، خیساندن، پونه

واژه‌های کلیدی: سیتوتوکسیک، ایماتینیب، لوسمی، پونه
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: خون