دوره 16، شماره 12 - ( 12-1392 )                   جلد 16 شماره 12 صفحات 17-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

Torabi M, Firoozan M, Kesmati M. Effect of Lecithin Consumption during Pregnancy and Lactation on Novel Object Recognition Behavior among Male and Female Rat Offspring. J Arak Uni Med Sci 2014; 16 (12) :9-17
ترابی مژگان، فیروزان مهدی، کسمتی مهناز. اثر مصرف لسیتین در دوران بارداری و شیر دهی موش مادر بر رفتار تشخیص شی جدید در زاده های نر و ماده . مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1392; 16 (12) :9-17

1- گروه زیست شناسی، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران ، mozhgan.torabii@yahoo.com
2- گروه فیزیولوژی، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران
3- گروه زیست شناسی، دانشگاه شهید چمران، اهواز، ایران

زمینه و هدف: مطالعات نشان داده‌اند که سیستم کولینرژیک مرکزی می‌تواند بر حافظه حیوان در تعیین مکان اشیاء موثر باشد، اما اطلاعات کافی در رابطه با مصرف مواد موثر بر این سیستم در دوران بارداری بر تشخیص شی جدید نسبت به شی قدیم و اثر آن بر جنین ها وجود ندارد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر مصرف لسیتین (به عنوان منبع کولین) در دوران بارداری و شیردهی بر رفتار تشخیص اشیاء به عنوان شاخصی از حافظه شناختی در زاده ها ی نر و ماده موش صحرایی می باشد.

مواد و روش ها: در مطالعه تجربی حاضر، رت های ماده با میانگین وزنی 10±160گرم در طول بارداری (22 روز) تا سن 21 روزگی زاده‌ها توسط مقادیر مختلف لسیتین و یا حامل آن گاواژ گردیدند. گروه‌ها شامل: کنترل (بدون دریافت هرگونه دارو)، شاهد و دو گروه دریافت کننده لسیتین با مقادیر 120 و 240 میلی گرم/کیلوگرم بودند. زاده‌ها پس از تفکیک جنسی، در 36 روزگی جهت بررسی حافظه تشخیصی مورد آموزش قرار گرفتند. تعداد زاده ها در هر گروه برای هر جنس 7 سر بود.

یافته ها: نتایج نشان داد که مصرف لسیتین 240 میلی گرم/ کیلوگرم در زاده های ماده سبب افزایش زمان قرار گیری در کنار شی جدید نسبت به گروه شاهد شده است (05/0p< ) در حالی که در سایر گروه‌ها تفاوتی بین زاده‌ها وجود نداشت.

نتیجه گیری: مصرف لسیتین در دوران بارداری و شیردهی مادران سبب تغییر در حافظه تشخیصی در زاده های ماده می‌گردد و همچنین جنسیت می‌تواند منشأ بروز اثرات متفاوتی از این ترکیب در بدن حیوان باشد.

واژه‌های کلیدی: لسیتین، حافظه، شی جدید، زاده‌ها
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم پایه