دوره 17، شماره 3 - ( خرداد 1393 )                   جلد 17 شماره 3 صفحات 55-47 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farazi A, Sofian M, Jabbariasl M. Improving the Quality of Life in Tuberculosis Patients with N–Acetylcysteine. J Arak Uni Med Sci 2014; 17 (3) :47-55
فرازی علی اصغر، صوفیان معصومه، جباری اصل منصوره. ارتقای کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سل با ان-استیل سیستئین. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1393; 17 (3) :47-55

1- دانشیار، گروه بیماری‎های عفونی و گرمسیری و مرکز تحقیقات سل و عفونی اطفال، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
2- ایران، اراک، دانشگاه علوم پزشکی، بیمارستان ولیعصر، بخش عفونی ، ma_sofian@yahoo.com
3- گروه پیشگیری و کنترل بیماری‎ها، مرکز بهداشت استان مرکزی، اراک، ایران

زمینه و هدف: اهمیت حفظ کارکرد افراد و افزایش کیفیت زندگی بیماران مسلول ضروری می‎باشد. پژوهش حاضر با هدف به کار گیری درمان کمکی ان-استیل سیستئین برای بهبود کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به سل انجام گرفته است.

مواد و روش ها: این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی دو سو کور بوده که بر روی 88 نفر از بیماران با سن بالای 50 سال در استان مرکزی طی مدت 15 ماه که کاندید شروع درمان ضد سل بودند انجام شد. ابزار گردآوری داده‎ها شامل پرسش‎نامه اطلاعات دموگرافیک و پرسش‎نامه فرم کوتاه کیفیت زندگی(12-SF) بود. داده‎ها با استفاده از نرم افزار SPSS و به کارگیری آزمون‎های تی، کای اسکوئر، من ویتنی و آنووا و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سطح معنی‎داری نیز کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

یافته‎ها: این مطالعه نشان می‎دهد دو گروه قبل از مداخله از نظر ویژگی‎های مختلف تفاوت معنی‎داری نداشتند ولی از نظر کیفیت زندگی در پایان ماه اول گروه آزمون در مقایسه با گروه شاهد از نظر نمره خرده مقیاس جسمی(0068/0=p) و نمره خرده مقیاس روانی(0284/0=p) و نمره کل کیفیت زندگی(0112/0=p) از وضعیت بهتری برخوردار بودند. هم‎چنین بررسی ما نشان داد بین متغیرهای سن(0331/0=p)، مدت ابتلا به بیماری(0416/0=p)، میانگین CRP(0234/0=p) و نوع سل(0372/0=p) با نمره کل کیفیت زندگی در پایان ماه اول در گروه مداخله ارتباط معنی‎دار وجود دارد.

نتیجه‎گیری: با توجه به نتایج این تحقیق می‎توان امیدوار بود با استفاده از تلفیق درمان کمکی ان استیل سیستئین با درمان‎های استاندارد سل موجب بهبود کیفیت زندگی و افزایش امید زندگی بیماران شد.

واژه‌های کلیدی: ان-استیل سیستئین، کیفیت زندگی، سل
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: عفونی