دوره 17، شماره 5 - ( مرداد 1393 )                   جلد 17 شماره 5 صفحات 30-21 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khorrami S, Zavaran Hosseini A, Malekzadeh R. Identification and Characterization of Colon Cancer Stem Cells in HT-29 Adenocarcinoma Cell Line. J Arak Uni Med Sci 2014; 17 (5) :21-30
خرمی سمانه، زواران حسینی احمد، مولی سیدجواد، ملک زاده رضا. شناسایی وتعیین خصوصیات سلول‌های بنیادی سرطانی کولون در رده سلولی آدنوکارسینوم کولونی 29HT-. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1393; 17 (5) :21-30

1- دانشجوی دکتری ایمنی شناسی پزشکی، گروه ایمنی شناسی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
2- ایران، تهران، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده علوم پزشکی، گروه ایمنی شناسی پزشکی ، Zavarana@modares.ac.ir
3- دانشیار، گروه ژنتیک مولکولی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
4- استاد، گروه تحقیقات سرطان ، پژوهشکده بیماری های گوارشی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

زمینه و هدف: یکی از ویژگی‌های سلول‌های بنیادی سرطانی توانایی آنها در تشکیل کلنی‌های اسفروییدی تحت شرایط غیر چسبان و در محیط فاقد سرم می‌باشد. هدف از این مطالعه جداسازی سلول‌های بنیادی سرطانی با استفاده از روش تشکیل اسفرویید و بررسی خصوصیات عملکردی آنها در رده سلولی سرطانی آدنوکارسینوم کولونی 29HT- می‌باشد.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی، شاخص‌های سلول‌های بنیادی سرطانی کولون شامل 44 CDو EPCAM و میزان بیان ژن‌های مرتبط با مسیرهای اختصاصی سلول‌های بنیادی سرطانی در اسفروییدها و سلول‌های 29HT- مورد بررسی قرار گرفت. جهت تعیین توانایی تومورزایی اسفروییدها نیز، پیوند زنوگرافت در موش‌های nude انجام گردید.

یافته‌ها: بر اساس اطلاعات به دست آمده بیش از 92 درصد از اسفروییدها +44 CD/EPCAM+ بودند در حالی که فقط 37 درصد از سلول‌های 29HT- شاخص‌های 44 CD/EPCAM را بیان می‌کردند. در مقایسه با سلول‌های 29HT- میزان بیان ژن‌های 2,Sox4 OctNanog، 4Klf و C-myc به طور قابل ملاحظه‌ای در سلول‌های اسفروییدی افزایش نشان داد(05/0>p). هم‌چنین تزریق2500 سلول اسفروییدی برای شروع و رشد تومور در موش‌های nude کافی بود در حالی که 106×1 سلول 29HT- توانایی القاء تومور را داشتند.

نتیجه‌گیری: یافته‌ها نشان می‌دهد اسفروییدهای تشکیل شده از رده سلولی سرطانی کولون 29HT- غنی از سلول‌های بنیادی سرطانی می‌باشند که بیان افزایش یافته‌ای از ژن‌های درگیر در ویژگی‌های چند قوه‌زایی و هم‌چنین توانایی توموزایی در موش‌های nude را نشان می‌دهند.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1393/1/23 | پذیرش: 1393/3/11