زمینه و هدف: امروزه با توجه به گسترش مقاومتهای داروئی، استفاده از گیاهان داروئی مورد توجه محققین قرار گرفته است. در این طرح اثر انواع عصارههای آلوئه ورا روی سویههای جدا شده از بیماران بررسی شده است.
مواد و روشها: سه نوع عصاره آلوئه ورا شامل اسانس، عصاره بدون اسانس و نیزعصاره کامل شامل عصاره و اسانس با کمک روش پرکولاسیون از کل بخشهای گیاه آلوئه ورا تهیه گردیدند. ارزیابی میکروبشناسی اثرعصارهها به دو روش کربی بائر با کمک دیسک و نیز حداقل غلظت مهار کننده باکتری با روش میکروپلیت دایلوشن روی دو باکتری گرم مثبت سویههای استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، استافیلوکوکوس آرئوس و دو گرم منفی کلبسیلا پنومونیه و اشرشیاکلی جدا شده از بیماران و نیز سویه استافیلوکوکوس آرئوسATCC 25923 انجام پذیرفت. تعیین کدورت میکروپلیت با دستگاه خوانش الایزا انجام شد.
یافتهها: عصاره کامل آلوئه وراروی کلبسیلا دارای قطر هاله معادل 2±32 میلیمتردرغلظت 7/285 میلیگرم بر میلیلیتر با حداقل غلظت مهار کنندگی معادل 23/2 میلیگرم بر میلیلیتر به روش میکروپلیت دایلوشن بود. قطر هاله و حداقل غلظت مهار کنندگی روی استافیلوکوکوس آرئوس معادل 2±30 میلیمتر و 23/2 میلیگرم بر میلیلیتر، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس 5±30 میلیمتر و 46/4 میلیگرم بر میلیلیتر و اشرشیاکلی 85/17 میلیمتر و 85/17 میلیگرم بر میلیلیتر بود. تشابه اثر غلظت 85/17 میلیگرم بر میلیلیتر آلوئه ورا با هاله تشکیل شده توسط دیسک mc/ml 10 جنتامایسین نشان داده شد. مشابه این اثر برای سایر باکتریها روی آنتی بیوتیکهای جنتامایسین،کلیندامایسین، اریترومایسین و سفکسیم در قیاس با عصاره آلوئه ورا اثبات گردید. اسانس تهیه شده از یک برگ کامل آلوئه ورا اثرات مشابه با عصاره کامل داشت ولی عصاره بدون اسانس، روی باکتریهای مورد مطالعه بی اثر بود.
نتیجهگیری: در این تحقیق تشابه اثر و در برخی موارد فزونی اثرعصاره آبی آلوئه ورا با آنتی بیوتیکهای رایج روی باکتریهای عفونت زا اثبات گردید. لذا با ساخت داروی مناسب با منشاء گیاهی میتوان به درمان عفونتهای مقاوم امیدوار بود.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |