دوره 17، شماره 8 - ( آبان 1393 )                   جلد 17 شماره 8 صفحات 52-44 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ketabi Poor S M, Koushkie Jahromi M. Effeet of Aquatic Aerobic Training on Serum A and B Apoproteins and Lipoproteins in Obese and Normal Weight Menopause Women. J Arak Uni Med Sci 2014; 17 (8) :44-52
کتابی پور سیده مرضیه، کوشکی جهرمی مریم. تاثیر تمرین هوازی در آب بر آپوپروتئین های نوع A و B و لیپوپروتئین‌های سرم زنان یائسه چاق و وزن طبیعی. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1393; 17 (8) :44-52

1- گروه فیزیولوژی ورزشی، بخش تربیت بدنی و علوم ورزشی, دانشگاه شیراز، شیراز، ایران
2- گروه فیزیولوژی ورزشی، بخش تربیت بدنی و علوم ورزشی , دانشگاه شیراز، شیراز، ایران ، koushkie53@yahoo.com

زمینه و هدف: با توجه به اهمیت پیش‌گیری از بیماری‌های قلبی عروقی در سنین یائسگی، هدف این پژوهش بررسی تاثیر هشت هفته تمرین هوازی پیشرونده در آب بر آپوپروتئین‌های نوع A و B و لیپوپروتئین‌های سرم زنان یائسه دارای اضافه وزن و با وزن طبیعی بود.

مواد و روش‌ها: این تحقیق از نوع نیمه تجربی بود که 29 زن یائسه غیر ورزشکار شهر اصفهان (سن: 68/4±04/57 سال) داوطلبانه در تحقیق شرکت کردند. آزمودنی‌های این پژوهش بر اساس شاخص توده بدنی به دو گروه چاق (تعداد: 15 نفر، 90/3±21/30 =BMI) و وزن طبیعی(تعداد: 14 نفر 25/2± 44/22 =BMI) تقسیم شدند. آزمودنی‌های هر دو گروه به مدت هشت هفته، هفته‌ای سه جلسه و هر جلسه با شدت فزاینده 50 تا 70 درصد ضربان قلب بیشینه و به مدت 45 دقیقه در تمرینات هوازی در آب شرکت کردند. نمونه‌های خونی در وضعیت ناشتا از محل ورید بازویی دست چپ، در حالت نشسته در دو مرحله قبل و 24 ساعت بعد از برنامه تمرینی گرفته شد.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که در گروه چاق فعالیت ورزشی موجب تغییر معنی‌داری در شاخص‌های VLDL، و آپوپروتئین‌های نوع A و B شد. در گروه وزن طبیعی تمرین ورزشی موجب تغییر معنی‌داری در شاخص‌های LDL،VLDL، و آپوپروتئین‌های نوع A و B و ApoA/ApoB شد ولی در بین گروه‌ها تفاوت معنی‌داری در هیچ یک از متغیرهای مورد مطالعه وجود نداشت.

نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج پژوهش، تمرین فزاینده هوازی در آب موجب کاهش مشابهی در برخی عوامل خطرزای قلبی عروقی به ویژه کاهش آپوپروتئین B و ApoB/ApoA و افزایش ApoA در زنان یائسه چاق و با وزن طبیعی می‌شود.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1393/2/18 | پذیرش: 1393/6/4