دوره 17، شماره 9 - ( آذر 1393 )                   جلد 17 شماره 9 صفحات 93-86 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Mozafari A, Moini L, Arsang S, Gholamzadeh Baeis M, Javid A, Hatami S, et al . Radiographic Manifestation of Pulmonary Tuberculosis in Recent Decade in Qom. J Arak Uni Med Sci 2014; 17 (9) :86-93
URL: http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-3027-fa.html
مظفری ابوالفضل، معینی لطیف، ارسنگ شهرام، غلامزاده باییس مهدی، جاوید عباس، حاتمی سام، و همکاران.. یافته‌های رادیوگرافیک مبتلایان به سل ریوی طی یک دهه گذشته در استان قم. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1393; 17 (9) :86-93

URL: http://jams.arakmu.ac.ir/article-1-3027-fa.html


1- گروه پزشکی، دانشگاه آزاداسلامی واحد قم، قم، ایران ، a_mozafari@hotmail.com
2- گروه داخلی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
3- مرکز توسعه تحقیقات سیاست و سلامت، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران
4- پزشک عمومی،گروه پزشکی،دانشگاه آزاداسلامی واحد قم، قم، ایران
5- پزشک عمومی، گروه پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران
چکیده:   (6833 مشاهده)

زمینه و هدف: اقدامات فراوانی در جهت پیش‌گیری، کنترل و درمان سل صورت گرفته است با این وجود جزء بیماری‌های عفونی مهم در کشور می‌باشد. بیش از 80 درصد موارد سل مربوط به سل ریوی است. هدف از این مطالعه بررسی تظاهرات رادیولوژیک بیماران مبتلا به سل ریوی است.

مواد و روش‌ها: این مطالعه از نوع تحلیلی مقطعی بوده و بعد از بررسی معیارهای ورود و خروج، پژوهش بر روی 448 کلیشه رادیوگرافیک بیماران که در بازده زمانی ده ساله به مراکز بهداشتی درمانی شهری و روستایی استان قم مراجعه و تشخیص سل ریوی داده شده بود صورت گرفت. لب‌های درگیر در سمت راست و چپ به ثبت رسیدند. ضایعات درگیر به کدورت آلوولار، پنمونیک، انتشار برونکوژنیک، تخریب و بولا، ضایعات گون، کاویته و برونشکتازی تقسیم‌بندی گردید. داده‌ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 18 توسط شاخص‌های آمار مرکزی و توزیع فروانی و نیز رگرسیون لجستیک برای بررسی ارتباط کاویتی و اسکور با متغییرهای مستقل در سطح معنی‌داری 05/0 تجزیه و تحلیل شد.

یافته‌ها: از 448 بیمار ثبت شده، سن متوسط بیماران گزارش شده 22±24/48 سال، 3/33 درصد مرد، 44 درصد ایرانی و 3/91 درصد شهری بودند. بیشترین یافته‌های رادیولوژیک به ترتیب در لب فوقانی ریه راست و سپس در لب فوقانی ریه چپ بود و شیوع نوع ضایعات به ترتیب آلوولار پراکنده، انتشار برونکوژنیک و کدورت پنمونیک مشاهده گردید. بین وجود کاویته با ملیت ارتباط معنی‌داری مشاهده گردید.

نتیجه‌گیری: بر اساس محل و شیوع یافته‌های رادیوگرافیک، این مطالعه می‌تواند به تشخیص زودرس و درمان مناسب بیماران مشکوک کمک نماید.

واژه‌های کلیدی: سل، ریوی، عکس قفسه صدری، یافته‌ها
متن کامل [PDF 535 kb]   (2529 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: داخلی
دریافت: 1393/3/29 | پذیرش: 1393/6/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Journal of Arak University of Medical Sciences

Designed & Developed by : Yektaweb