دوره 17، شماره 8 - ( آبان 1393 )                   جلد 17 شماره 8 صفحات 70-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

Gomar A, Hosseini A, Mirazi N, Gomar M. Antinociceptive Effect of Brassica Juncea on Peripheral Neuropathy Induced by Diabetes in Rat. J Arak Uni Med Sci 2014; 17 (8) :63-70
گمار علی، حسینی عبدالکریم، میرازی ناصر، گمار مجتبی. اثر ضد دردی خردل هندی (Brassica juncea) بر نوروپاتی محیطی ناشی از دیابت در موش صحرایی. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1393; 17 (8) :63-70

1- گروه زیست شناسی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
2- گروه زیست شناسی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران ، khosseini32@alumni.ut.ac.ir
3- دانشگاه علوم پزشکی ارتش، تهران، ایران

زمینه و هدف: دیابت شیرین از شایع‌ترین اختلالات متابولیک است که با عوارض متعددی مانند نوروپاتی اعصاب محیطی همراه می‌‌باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر ضد دردی خردل هندی در موش‌های دیابتی می‌‌باشد.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه تجربی موش‌های صحرایی نر نژاد ویستار با محدوده وزنی 20±250 گرم به طور تصافی به گروه‌های سالم و دیابتی (کنترل، دریافت کننده عصاره در دوزهای 150 و 300 میلی‌گرم بر گیلوگرم) تقسیم شدند. جهت القای دیابت تجربی از داروی استرپتوزوتوسین (60 میلی‌گرم بر کیلوگرم) به صورت تزریق داخل صفاقی استفاده گردید. پس از تیمار چهار هفته‌ای، حیوانات جهت اندازه‌گیری آستانه درد مورد آزمون تیل فلیک قرار گرفته و نتایج حاصله با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. سطح معنی‌داری نیز کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.

یافته‌ها: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که دیابت به طور معنی‌داری باعث کاهش آستانه درد در موش‌های دیابتی شد. هم‌چنین تیمار حیوانات با عصاره گیاه خردل هندی در دوزهای 150 و 300 میلی‌گرم بر کیلوگرم، هیپرآلژزی ناشی از دیابت را به طور معنی‌داری کاهش داد (05/0p< و 01/0p< به ترتیب).

نتیجه‌گیری: مشاهدات ما نشان داد که خردل هندی می‌تواند به عنوان یک گزینه درمانی برای درمان و کنترل هیپرآلژری ناشی از نوروپاتی دیابتی در بیماران دیابتی باشد، هر چند مطالعات بیشتری برای تعیین اثرات درمانی آن مورد نیاز است.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1393/4/5 | پذیرش: 1393/6/4