دوره 17، شماره 10 - ( دی 1393 )                   جلد 17 شماره 10 صفحات 82-74 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moosavipour S, Alhoseyni M S, Mir Mahdi S R. The Impaet of Old Women Transition Experiences on Depression ,Feel Aging and Physical Changes in Rehabilitation Institute of Charity in Arak. J Arak Uni Med Sci 2015; 17 (10) :74-82
موسوی پور سعید، الحسینی محبوبه السادات، میر مهدی سید رضا. تأثیر انتقال تجربیات سالمندان زن بر میزان افسردگی، احساس پیری وتغییرات جسمانی سالمندان ساکن درمؤسسه خیریه توان بخشی اراک . مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1393; 17 (10) :74-82

1- گروه علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه اراک، اراک، ایران ، s-moosavipour@araku.ac.ir
2- گروه فیزیولوژی، دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات اراک، اراک، ایران
3- گروه روان شناسی، دانشگاه پیام نور اصفهان، اصفهان، ایران

زمینه وهدف: این پژوهش با توجه به نظریه زایندگی و رکود اریکسون به بررسی تأثیر انتقال تجارب سالمندان زن بر میزان افسردگی، احساس پیری و تغییرات جسمانی سالمندان ساکن در مؤسسه خیریه جامع توانبخشی شهر اراک است پرداخته است.

مواد و روش‌ها: در طی یک مطالعه شبه تجربی، 30 سالمند زن ساکن در سرای سالمندان که سن آنها بالای 65 سال بود و در آزمون افسردگی سالمندان نمره 9 به بالا کسب کرده بودند انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه 15 نفره تقسیم شدند. یک گروه به عنوان گواه و گروه دیگر به عنوان آزمایش انتخاب شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسش‌نامه افسردگی سالمندان و احساس پیری و تغییرات جسمانی بود. برنامه انتقال تجربیات به صورت پیاپی در طی ده جلسه بر روی گروه آزمون اجرا شد و در نهایت برای تحلیل داده‌ها از آزمون تی همبسته و مستقل استفاده شد.

یافته‌ها: ده جلسه انتقال تجربه توانسته بود افسردگی واحساس پیری گروه آزمایش رابه طور معنی‌داری کاهش دهد ولی این کاهش در مقایسه بین گروه‌های گواه و آزمون معنی‌دار نبود. هم‌چنین کاهش تغییرات جسمانی نیز در بین دو گروه معنی‌دار نبود.

نتیجه‌گیری: هر چند جلسات آموزش به طور معنی‌داری موجب کاهش میزان افسردگی و احساس پیری شد اما نداشتن مؤلفه‌های مناسب و مورد نیاز برای برقراری یک ارتباط متقابل اثر بخش برای گروه آزمایش از موانع اثر بخشی جلسات انتقال تجربه در گروه آزمودنی‌ها بوده است بنابراین کار با گروه سالمندان نیازمند بررسی بیشتری دارد.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1393/5/14 | پذیرش: 1393/7/14