دوره 18، شماره 1 - ( فروردین 1394 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 15-7 | برگشت به فهرست نسخه ها

Piruzi A Y, Jafari M, Bahmani M, Azadi M, Feizabadi M M, Afkari R. An Investigation of Glucose-6-phosphate Dehydrogenase Deficiency, Hyper Bilirubinemia, and Blood Incompatibility in Newborn Babies. J Arak Uni Med Sci 2015; 18 (1) :7-15
پیروزی علی یار، جعفری محمد، بهمنی میرزا خلیل، آزادی محمد، فیض آبادی محمد مهدی، افکاری روحی. بررسی کمبود آنزیم گلوکز 6 فسفات دهیدروژناز، هیپربیلی روبینمی و ناسازگاری خونی در نوزادن تازه متولد شده. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1394; 18 (1) :7-15

1- مرکز تحقیقات شهرستان گراش، گراش، ایران
2- گروه میکروبیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی، گراش، گراش، ایران
3- مرکز تحقیقات گراش، گراش، ایران
4- گروه میکروبیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
5- ایران، جهرم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرم، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان ، r.afkari77@gmail.com

زمینه وهدف: کمبود آنزیم گلوکز6 -فسفات دهیدروژناز یک نقص آنزیمی است که به صورت ارثی منتقل می‌شود. کمبود این آنزیم باعث کاهش احیاء انرژی گلبول‌های قرمز و همولیز می‌گرددکه عامل بروز زردی شدید نوزادان است. هدف از این مطالعه بررسی کمبود آنزیم گلوکز 6 فسفات دهیدروژناز، هیپربیلی روبینمی و ناسازگاری خونی در نوزادن تازه متولد شده در شهر لارستان واقع درجنوب استان فارس بود که به دنبال برنامه ملی غربال‌گری نوزادن انجام شده است.

مواد و روش‌ها: این مطالعه به صورت توصیفی-مقطعی بر روی 12079 نوزاد متولد شده در شهرستان لارستان که از ابتدای سال 1389تا انتهای سال 1391 به مرکز غربال‌گری این شهرستان مراجعه کرده بودند، انجام شد. از پاشنه پای این نوزادان خون‌گیری به عمل آمد و با استفاده از روش فلوئورسنت لکه‌ای آنزیم گلوکز 6 فسفات دهیدوژناز مورد ارزیابی قرار گرفت. هم‌چنین از نظر گروه خونی، هماتوکریت، هموگلوبین، آزمایش کومبس، شمارش رتیکولوسیت و میزان بیلی روبین و اطلاعات دموگرافی بررسی شدند.

یافته‌ها: در این مطالعه از بین 12079 نوزاد غربال شده تعداد 2345 نوزاد دارای نقص آنزیمی گلوکز 6 فسفات دهیدوژناز بودند که درصد شیوع آن در بین نوزادان این شهرستان 41/19 درصد به دست آمد که نسبت به شهرهای دیگر کشور درصد بالایی است. شیوع گروه خونی O+ در بین فرزندان بیمار و در بین مادران آنها به طور چشم‌گیری بالاتر از گروه‌های خونی دیگر بود(به ترتیب 60 درصد و 56 درصد ). در 52 درصد از فرزندان بیمارهیپربیلی روبینمی و 12 درصد آنها از نظر تست کومبس غیرمستقیم مثبت بودند.

نتیجه‌گیری: درصد شیوع کمبود این آنزیم در دختران شهرستان لارستان کمی بیشتر از پسران این شهرستان است در حالی که با توجه به وابسته به X بودن، شیوع این بیماری باید در بین پسران بیشتر باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: اطفال
دریافت: 1393/5/20 | پذیرش: 1393/9/29