دوره 18، شماره 5 - ( مرداد 1394 )                   جلد 18 شماره 5 صفحات 87-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

Motalleby M, Mazaheri A, Mosayebi M, Takhtfiroozeh M. Assessing Health Impacts of Air Pollution in Kashan 2011. J Arak Uni Med Sci 2015; 18 (5) :77-87
مطلبی مسعود، مظاهری اشرف، مسیبی محدثه، تخت فیروزه مهدی. ارزیابی پیامدهای بهداشتی آلودگی هوای شهر کاشان در سال 1390. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1394; 18 (5) :77-87

1- گروه بهداشت حرفه‌ای، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
2- گروه بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، کاشان، ایران
3- ایران، کاشان، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، گروه بهداشت محیط ، m_mosayebi_88@yahoo.com

زمینه و هدف: وجود آلاینده‌هایی نظیر مونواکسیدکربن (CO)، دی‌اکسیدگوگرد (2SO)، دی‌اکسید نیتروژن (2NO)، ازن (3O) و ذرات معلق در هوا آسیب‌های فراوانی بر سلامت جوامع بشری وارد می‌کنند. تعیین غلظت واقعی آلاینده‌ها و توصیف وضعیت کمّی و کیفی هوا در مقایسه با شرایط استاندارد و اطلاع‌رسانی به موقع به مردم به منظور تدوین برنامه‌های کنترل آن ضروری می‌باشد. شهر کاشان به‌دلیل همجواری با کویر تحت تأثیر وزش بادهای حاوی ذرات معلق قرار دارد. هم‌چنین افزایش جمعیت و استقرار کارخانه‌ها و صنایع گوناگون در این شهرستان از جمله منابع مصنوعی آلودگی هوا می‌باشند که سنجش و پایش و مقایسه آلودگی هوای کاشان را با شرایط استاندارد الزامی می‌سازد.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی –مقطعی، غلظت پنج آلاینده CO، 2SO، 2NO، 3O و ذرات معلق کمتر از 10 میکرون (10PM) براساس معیارهای سازمان بهداشت جهانی در سال 1390 در ایستگاه پانزده خرداد کاشان سنجیده شد. مقادیر میانگین و حداکثر سالیانه، میانگین و حداکثر مقدار فصول تابستان و زمستان و صدک 98 سالیانه مربوط به هر آلاینده تعیین گردید و به نرم‌افزار AirQ انتقال داده شد. بر این اساس، تعداد مرگ و نوع بیماری منتسب به هر آلاینده محاسبه گشت.

یافته‌ها: نتایج مدل گویای این واقعیت است که تعداد تجمعی موارد مرگ منتسب به آلاینده‌های 10PM، 2NO، 2SO و 3O به ترتیب برابر با 100، 22، 82 و 54 مورد در شهر کاشان می‌باشد.

نتیجهگیری: به طور کلی، ذرات معلق بیشترین تأثیر را در بروز مرگ و بیماری ناشی از آلودگی هوا دارند. با توجه به نتایج به دست آمده، مدیریت منابع آلاینده ذرات معلق و دی‌اکسید گوگرد سهم بسزایی در کاهش اثرات سوء بهداشتی آلودگی هوای کاشان دارد.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: بهداشت
دریافت: 1393/8/25 | پذیرش: 1393/12/13