دوره 18، شماره 7 - ( مهر 1394 )                   جلد 18 شماره 7 صفحات 23-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

bastami A, shalikar Z, haidari F, Makvandi S. Assessment of Maternal Nutritional Intake of Some Nutrients and its Relationship with Anthropometric Indices of Newborn. J Arak Uni Med Sci 2015; 18 (7) :17-23
بسطامی آراسته، شالیکار زهرا، حیدری فاطمه، مکوندی سمیه. بررسی وضعیت تغذیه مادر از نظر دریافت بعضی از مواد مغذی و رابطه آن با شاخص‌های آنتروپومتریک نوزاد. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1394; 18 (7) :17-23

1- دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز ، اهواز، ایران
2- دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، اهواز، ایران ، zahra.shalikar_m@yahoo.com
3- گروه تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز،اهواز،ایران
4- دکتری تخصصی بهداشت باروری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز،اهواز،ایران

زمینه و هدف: یکی از عوامل تعیین کننده بقاء و سلامت نوزادان، تغذیه مناسب مادران در دوره بارداری است . هدف از این مطالعه، ارزیابی وضعیت تغذیه مادر از نظر دریافت برخی از ریز مغذی‌ها و اثر آن بر شاخص‌های آنتروپومتریک نوزاد می‌باشد.

مواد و روش ها: در این مطالعه تحلیلی- مقطعی، تعداد 500 زن باردار مراجعه کننده به زایشگاه سینا شهر اهواز بررسی شدند. میزان دریافت تغذیه‌ای کلسیم، روی، آهن، ویتامین D با استفاده از نسخه ایرانی پرسش‌نامه بسامد خوراک اندازه‌گیری شد و ارتباط آن با وزن، قد و دور سر هنگام تولد نوزادان ارزیابی گردید . داده ‌ ها با استفاده از آزمون تی مستقل در نرم افزار SPSS نسخه 17 تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی ‌ داری برابر با 05/0 p< در نظر گرفته شد.

یافته ها: بین میزان مصرف کلسیم و وزن و قد هنگام تولد ارتباط آماری معنی ‌ دار دیده شد. بین مصرف روی و وزن و قد و دور سر نوزاد ارتباط معنی ‌ دار بود. به علاوه، میزان مصرف ویتامین D توسط مادر بر وزن تولد موثر بود(05/0 p< ). اما بین میزان مصرف آهن با هیچ یک از شاخص‌ها ارتباط آماری معنی ‌ داری دیده نشد(05/0 p> ).

نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان دهنده اثربخشی دریافت تغذیه‌ای کلسیم، روی و ویتامین D توسط مادر بر برخی شاخص‌های آنتروپومتریک نوزاد می ‌ باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: زنان و مامایی
دریافت: 1393/9/8 | پذیرش: 1394/3/20