دوره 13، شماره 3 - ( 7-1389 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 99-91 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tehrani pour M, Mahmoodzade H, ghadamyari T. The comparison of neuro-protective effects of total aqua and ethanol extracts of salvia staminea root and leaves on central degeneration of motoneurons in spinal cord neurons following sciatic nerve compression in Wistar rats. J Arak Uni Med Sci 2010; 13 (3) :91-99
طهرانی پور مریم، محمودزاده هما، قدمیاری طوبی. مقایسه اثرات نوروپروتکتیو عصاره تام الکلی وآبی ریشه و برگ Salvia staminea بر دژنراسیون مرکزی موتو نورون‌های نخاع پس از کمپرسیون عصب سیاتیک در رت نژاد ویستار. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1389; 13 (3) :91-99

1- ، nmmmrtpg61@yahoo.com
زمینه و هدف: گیاه Salvia staminea از خانواده نعناع دارای اثرات مفیدی بر روی سیستم عصبی بوده و همچنین دارای اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی می‌باشد. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین اثرات نوروپروتکتیوی عصاره تام الکلی وآبی سالویا برروی نورون‌های حرکتی نخاع رت نژاد ویستار صورت پذیرفته است. مواد و روش ها: در یک پژوهشی تجربی و آزمایشگاهی 54 رت نر نژاد ویستار در 9 گروه 6 تایی مشتمل بر گروه‌های کنترل، کمپرسیون، تیمار A (عصاره الکلی ریشه در دوزهای 25، 50 و 75 میلی گرم بر کیلوگرم)، تیمار B (عصاره آبی ریشه در دوزهای 25 و 50 میلی‌گرم بر کیلوگرم)، تیمارC ( عصاره آبی برگ دوز 50 میلی‌گرم بر کیلوگرم) و تیمار D (عصاره الکلی برگ دوز 75 میلی‌گرم بر کیلوگرم) تقسیم شدند. در گروه‌های کمپرسیون و تیمار 28 روز پس از ایجاد ضایعه در نورون‎های حرکتی آلفا، از عصب سیاتیک پای راست رت نمونه‌برداری و پس از پاساژ بافتی برش‌های 7 میکرونی تهیه و با آبی تلوئیدین رنگ آمیزی شدند. شمارش نورون‌های حرکتی شاخ قدامی نخاع به روش استریولوژی ودایسکتور انجام شد. یافته‎ها: دانسیته تعداد نورون‌ها در رت‌های تیمار ‏شده با عصاره تام آبی و الکلی برگ در دوزهای آبی 50 میلی گرم بر کیلوگرم و عصاره الکلی ریشه در دوز 75 میلی گرم بر کیلوگرم در مقایسه با گروه کمپرسیون دارای اختلاف معنی‌دار بود(05/0p<). نتیجه گیری: نتایج حاصل از این پژوهش اثبات کننده اثرات نوروپروتکتیوی این عصاره‌ها برروی نورون‌های حرکتی شاخ قدامی نخاع می‌باشد.
واژه‌های کلیدی: دژنراسیون، نوروپروتکتیو، سا لویا
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم پایه