دوره 18، شماره 9 - ( آذر 1394 )                   جلد 18 شماره 9 صفحات 84-74 | برگشت به فهرست نسخه ها

Vaghef Mehrabani E, Vaghef Mehrabani L, Norouzi S, Ziyadi S, Homayouni Rad A. The Effect of Probiotics on Prevention and Treatment of Metabolic Syndrome-Associated Disorders. J Arak Uni Med Sci 2015; 18 (9) :74-84
واقف مهربانی الناز، واقف مهربانی لیلا، نوروزی شراره، زیادی سمیه، همایونی راد عزیز. اثر پروبیوتیک‌ها بر پیش‌گیری و درمان اختلالات مربوط به سندرم متابولیک. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1394; 18 (9) :74-84

1- دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
2- دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران. ، homayounia@tbzmed.ac.ir

زمینه و هدف: سندرم متابولیک که به مجموعه‌ای از اختلالات شامل وزن بالا و توزیع شکمی چربی‌ها، نقصان متابولیسم گلوکز و انسولین، دیس‌لیپیدمی و افزایش فشار خون اتلاق می‌شود، از مهم‌ترین مسائل پیش روی بشر در عصر حاضر است. پروبیوتیک‌ها میکروارگانیسم‌های زنده‌ای هستند که در صورت مصرف کافی، موجب بروز اثرات سلامت بخش در میزبان می‌شوند. هدف از مطالعه‌ی حاضر، مرور شواهد بالینی موجود در ارتباط با نقش پروبیوتیک­ها در بهبود اختلالات وابسته به سندرم متابولیک می‌باشد.

مواد و روشها: در این تحقیق، مطالعات بالینی چاپ شده بین سال های 2000 تا 2014 در Pubmed و ScienceDirect مورد بررسی قرار گرفتند. «پروبیوتیک»، «سندرم متابولیک» و اجزای آن به عنوان واژگان کلیدی به کار رفتند.

یافتهها: پروبیوتیک‌ها با تغییر فلور باکتریایی روده می‌توانند وزن را کاهش دهند و از طریق تعدیل عملکرد سیستم ایمنی و کاهش التهاب، منجر به کاهش مقاومت انسولینی ‌شوند. بهبود پروفایل لیپیدی به دنبال مصرف پروبیوتیک‌ها ناشی از کاهش جذب کلسترول، تولید اسیدهای چرب کوتاه زنجیر، تجزیه‌ی اسیدهای صفراوی و تبدیل کلسترول به کوپروستانول می‌باشد. هم‌چنین اظهار شده است که پروبیوتیک‌ها با عمل پروتئولیتیک خود و از طریق آزاد سازی پپتید مهاری آنزیم مبدل آنژیوتانسین منجر به کاهش فشار خون می‌شوند.

نتیجهگیری: با وجود آن که کارآزمایی‌های بالینی اغلب از دستیابی به اثرات مفید پروبیوتیک‌ها بر اجزاء سندرم متابولیک عاجز مانده‌اند، اما اکثر مطالعات انجام گرفته در این زمینه نتایج مثبتی را برای این میکروارگانیسم‌ها ارائه کرده‌اند. از این رو، می‌توان استفاده از پروبیوتیک‌ها را به عنوان رویکردی نوین در پیش‌گیری یا بهبود اجزای سندرم متابولیک در نظر گرفت.

نوع مطالعه: مقاله مروری | موضوع مقاله: تغذیه
دریافت: 1393/10/20 | پذیرش: 1394/5/25