دوره 18، شماره 4 - ( تیر 1394 )                   جلد 18 شماره 4 صفحات 64-58 | برگشت به فهرست نسخه ها

Khosravi K, Zarinfar N, Ghaznavi Rad E, Mosayebi G. The Study of Serum Cytokine Profile in Patients with Chronic and Acute Brucellosis. J Arak Uni Med Sci 2015; 18 (4) :58-64
خسروی خدیجه، زرین فر نادر، غزنوی راد احسان اله، مسیبی قاسم. بررسی پروفایل سیتوکاینی در سرم بیماران مبتلا به بروسلوز حاد و مزمن. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1394; 18 (4) :58-64

1- گروه میکروب و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
2- گروه عفونی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
3- گروه میکروب و ایمنی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران ، gmosayebi@yahoo.com

زمینه و هدف: بیماری بروسلوز یک بیماری عفونی قابل انتقال بین انسان و دام می‏باشد که با عود فراوان و قابلیت مزمن شدن مشخص می‏شود. عملکرد سیستم ایمنی در مزمن شدن این بیماری نقش دارد. از آن جا که پاسخ‏های ایمنی در بروسلوز انسانی کمتر بررسی شده است، در این مطالعه پروفایل سیتوکاینی در افراد مبتلا به فرم حاد و مزمن این بیماری مورد ارزیابی قرار گرفت.

مواد و روش‏ها: این مطالعه توصیفی-تحلیلی، بر روی 22 بیمار مبتلا به بروسلوز حاد (با میانگین سنی 17±38)، 21 بیمار مبتلا به بروسلوز مزمن (با میانگین سنی 10±43) و 21 فرد سالم (با میانگین سنی 4±26) که از نظر سنی و جنسی با بیماران انطباق داشتند، انجام گرفت. مقادیر &gammaIFN- ، 17-IL، 5-IL و TGF-&beta سرمی با استفاده از روش الایزا اندازه‏گیری شد.

یافته‌ها: میانگین سطح سرمی IFN-&gamma در مبتلایان به بروسلوز حاد و مزمن در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی‏داری را نشان داد(p=0/045). میانگین 17-IL در سرم مبتلایان به بروسلوز حاد در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی‏دار و در سرم مبتلایان به بروسلوز مزمن در مقایسه با گروه کنترل افزایش معنی‏داری را نشان داد(p=0/024). هم‌چنین، میانگین سطح سرمی 5-IL و TGF-&beta در مبتلایان به بروسلوز حاد در مقایسه با فرم مزمن به طور معنی‌داری کمتر بود(p=0/001).

نتیجه‏گیری: این یافته‌ها نشان می‏دهد که الگوی سیتوکاینی در فرم مزمن بیماری برسلوز بیشتر به 2Th وابسته می‏باشد. از این رو، مهار پاسخ 2Th می‏تواند راهکاری مناسب در درمان بیماری و جلوگیری از مزمن شدن آن باشد.

واژه‌های کلیدی: حاد، بروسلوز انسانی، مزمن، سیتوکاین
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: عفونی