دوره 18، شماره 5 - ( مرداد 1394 )                   جلد 18 شماره 5 صفحات 58-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kheirjou R, Heidari M H, Bayat M, Rajabi Bazl M, Ganji R, Piryaei A. Evaluation of the Effect of Human Bone Marrow-Mesenchymal Stem Cells Secretions on KGF and TGF-β1 Genes Expression in Diabetic Rats Wound. J Arak Uni Med Sci 2015; 18 (5) :49-58
خیرجو راضیه، حیدری محمد حسن، بیات محمد، رجبی بذل معصومه، گنجی رسول، پیریایی عباس. بررسی تاثیر ترشحات سلول‌های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان انسان بر بیان ژن‌های KGF و TGF-β1 در زخم موش‌های صحرایی دیابتی. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1394; 18 (5) :49-58

1- گروه بیولوژی و علوم تشریحی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
2- گروه بیوشیمی بالینی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
3- ایران، تهران، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، دانشکده پزشکی، گروه بیولوژی و علوم تشریحی ، piryae@sbmu.ac.ir

زمینه و هدف: التیام زخم فرآیند پیچیده‌ای است که در بیماران دیابتی به خاطر عوامل مختلفی مختل شده است. تاکنون، تاثیر مثبت ترشحات سلول‌های بنیادی مزانشیمی در فرآیند ترمیم زخم گزارش شده است. ما در این مطالعه تاثیر ترشحات سلول‌های بنیادی مزانشیمی انسان را بر بیان فاکتورهای موثر در ترمیم زخم بررسی کردیم. مواد و روش ها: 27 سر موش صحرایی به 5 گروه سالم بدون زخم، کنترل سالم، کنترل دیابتی، دیابتی پلاسبو و دیابتی تجربی تقسیم شدند و برای القاء دیابت، از آلوکسان استفاده شد. در ناحیه پشت موش‌ها یک زخم ایجاد گردید. سپس از سلول‌های بنیادی مزانشیمی، محیط کشت بهینه تهیه شد. موش‌های گروه دیابتی تجربی 200 میکرولیتر محیط کشت بهینه را به صورت تزریق داخل وریدی دریافت نمودند. چهار و هفت روز پس از ایجاد زخم، از زخم‌ها نمونه برداری شد و بیان فاکتورهای KGF و TGF-&beta1 به وسیله‌ی تکنیک RT-PCR مورد بررسی قرار گرفت.

یافته‌ها: در گروه دیابتی تجربی بیان ژن KGF در روزهای چهارم و هفتم، نسبت به گروه کنترل دیابتی افزایش غیر معنی‌دار یافته بود. در حالی که بیان ژن TGF-&beta1 در گروه دیابتی تجربی نسبت به گروه کنترل دیابتی در روز چهارم افزایش معنی‌دار  (P<0/05) و در روز هفتم افزایش غیر معنی‌دار یافته بود.

نتیجه گیری: به نظر می‌رسد استفاده از محیط کشت بهینه مشتق از سلول‌های بنیادی مزانشیمی انسان، تاثیر مثبتی بر بیان فاکتورهای تروفیک و التهابی درگیر در ترمیم زخم پوستی دیابتی داشته باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1393/10/29 | پذیرش: 1394/1/31