دوره 18، شماره 8 - ( آبان 1394 )                   جلد 18 شماره 8 صفحات 26-18 | برگشت به فهرست نسخه ها

PORMOSAYEBI S, shamsi M, khorsandi M, kolivand A, ranjbaran M. Measurement structures HBM for promotion of preventive behaviors of pregnant women exposed to air pollution in Arak city 2015. J Arak Uni Med Sci 2015; 18 (8) :18-26
پورمسیبی سمیه، شمسی محسن، خورسندی محبوبه، کولیوند علی، رنجبران مهدی. سنجش سازه‌های مدل اعتقاد بهداشتی در خصوص ارتقاء رفتارهای پیش‌گیری کننده از مواجهه با هوای آلوده در زنان باردار شهر اراک در سال 1393. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1394; 18 (8) :18-26

1- دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
2- گروه آموزش بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران ، dr.shamsi@arakmu.ac.ir
3- گروه آموزش بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
4- گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران
5- گروه اپیدمیولوژی، دانشگاه علوم پزشکی اراک، اراک، ایران

زمینه و هدف: امروزه وجود آلاینده‏های زیست محیطی جزء مهم‏ترین مشکلات بشر است. هدف از مطالعه حاضر سنجش سازه‏های مدل اعتقاد بهداشتی در خصوص ارتقاء رفتارهای پیش‏گیری کننده از مواجهه با هوای آلوده در زنان باردار شهر اراک در سال 93 می‏باشد.

مواد و روشها: در این پژوهش مقطعی-تحلیلی، 208 زن باردار مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر اراک به صورت چند مرحله‏ای انتخاب شدند و مورد بررسی قرار گرفتند. اطلاعات به وسیله پرسش‏نامه پایا و روا و به روش خود- گزارش دهی جمع‏آوری شد. این پرسش‏نامه شامل مشخصات دموگرافیک مادر، ابعاد مدل اعتقاد بهداشتی و چک لیست عملکرد مادران بوده است. در نهایت داده‏ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

یافتهها: میانگین سنی مادران مورد مطالعه 77/4±48/26 و میانگین سن بارداری آنان 59/5±88/14هفته بود. بیشترین میزان تحصیلات زنان باردار(1/47 درصد) دیپلم بود. میانگین نمره عملکرد مادران 09/72 بود و در بین سازه‏ها حساسیت درک شده بیشترین (25/83) و موانع درک شده کمترین (16/59) نمره را داشتند. در تحلیل رگرسیونی به منظور پیش‏گویی رفتار با استفاده از سازه‏های مدل اعتقاد بهداشتی مشخص شد که از بین این متغیرهای بررسی شده متغیرهای راهنمای عمل خارجی، حساسیت درک شده و موانع به عنوان پیش‏گویی کننده رفتار هستند که این متغیرها در مجموع 26 درصد (265/0=R2) از تغییرات رفتار را پیش‏گویی نمودند.

نتیجهگیری: بر اساس نتایج مطالعه، سازه‏های راهنماهای عمل خارجی و حساسیت و موانع درک شده باید به عنوان مهم‏ترین عوامل پیش‏بینی کننده رفتار مادران در طراحی مداخلات آموزشی در نظر گرفته شوند.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: بهداشت
دریافت: 1393/12/21 | پذیرش: 1394/5/21