دوره 18، شماره 10 - ( دی 1394 )                   جلد 18 شماره 10 صفحات 79-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghodraty M R, Pournajafian A, Niakan M, Totonchi Ghorbani M Z, Mazhari F S. Comparing the Effects of Sedation Induced by Fentanyl and Remifentanil in Patients Under Mechanical Ventilation. J Arak Uni Med Sci 2016; 18 (10) :73-79
قدرتی محمدرضا، پورنجفیان علیرضا، نیاکان محمد، توتونچی قربانی محمد ضیاء، مظهری فاطمه سادات. مقایسه اثرآرام‌بخشی القا شده توسط دو داروی فنتانیل و رمی فنتانیل در بیماران تحت تهویه‌ی مکانیکی. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1394; 18 (10) :73-79

1- گروه بی‌هوشی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران
2- گروه بی‌هوشی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران ، f.mazhari.md@gmail.com

زمینه و هدف: کاهش مدت اثر داروهای آرام‌بخش و افزایش کیفیت اثر آن‌ها یکی از وظایف تیم درمانی بخش مراقبت‌های ویژه است. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه اثرات آرام‌بخشی این داروها در بیماران جراحی اعصاب تحت ونتیلاسیون مکانیکی می‌باشد.

مواد و روشها: در این مطالعه کار آزمایی بالینی دو سو کور، تعداد 70 بیمار بستری در بخش مراقبت‌های ویژه جراحی اعصاب که تحت تهویه‌ی مکانیکی قرار داشتند، وارد مطالعه شدند. بیماران به صورت تصادفی در یکی از گروه‌های رمی فنتانیل یا فنتانیل قرار گرفتند. گروه اول انفوزیون رمی فنتانیل به میزان 05/0 میکروگرم بر کیلوگرم در دقیقه و گروه دوم انفوزیون فنتانیل به میزان 1 میکروگرم بر کیلوگرم در ساعت در 24 ساعت اول جهت آرام‌بخشی و بی‌دردی دریافت نمودند. در طول مطالعه و در فواصل معین، اسکور آرام‌بخشی، معیار Minogue و پارامترهای همودینامیکی برای آن‌ها ارزیابی گردید.

یافتهها: دو گروه از نظر متغیرهای دموگرافیک مانند سن، جنس و وزن بدن اختلاف آماری معنی‌داری نداشتند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان دهنده اختلاف معنی‌دار دو گروه در اسکور آرام‌بخشی (0001/0p=) و معیار Minogue (0001/0p=) بوده و هر دو متغیر به طور معنی‌داری در گروه رمی فنتانیل پایین‌تر بودند. تعداد ضربان قلب (011/0p=) و میانگین فشار خون شریانی (007/0p=) نیز در گروه فنتانیل به طور معنی‌داری بالاتر بود.

نتیجهگیری: در مجموع، آرام‌بخشی ناشی از رمی فنتانیل دارای مزایای نسبی متعددی نسبت به داروی قدیمی تر فنتانیل می‌باشد و سبب آرام‌بخشی موثرتر و کنترل بهتر متغیرهای همودینامیک بیماران تحت ونتیلاسیون مکانیکی می‌گردد.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: بیهوشی
دریافت: 1394/2/20 | پذیرش: 1394/9/30