دوره 19، شماره 2 - ( اردیبهشت 1395 )                   جلد 19 شماره 2 صفحات 48-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

Soleimani E, Goudarzi I, Abrari K, Lashkarbolouki T. Study of Melatonin Protective Effects on Learning and Memory Deficits Induced by Administration of Lead during Pregnancy and Postpartum in Rat: Behavioral and Biochemical Evaluations. J Arak Uni Med Sci 2016; 19 (2) :35-48
سلیمانی الهام، گودرزی ایران، ابراری کتانه، لشکر بلوکی تقی. بررسی اثرحفاظتی ملاتونین بر کاهش حافظه و یادگیری ناشی از تجویز سرب دردوران بارداری و پس از زایمان در موش صحرایی: ارزیابی رفتاری و بیوشیمیایی. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1395; 19 (2) :35-48

1- دانشکده زیست شناسی، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران.
2- گروه فیزیولوژی، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران. ، irangoudarzi@du.ac.ir
3- گروه فیزیولوژی، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران.
4- گروه بیوشیمی، دانشگاه دامغان، دامغان، ایران.

زمینه و هدف: مطالعات کمی به بررسی راه‌های ممکن برای جلوگیری از نقص‌های ناشی از قرارگیری در معرض سرب طی دوره بارداری و شیردهی پرداخته‌اند. در این مطالعه اثرات ملاتونین به عنوان هورمونی با ویژگی آنتی‌اکسیدانتی بر روی استرس اکسیداتیو در هیپوکمپ و اختلال یادگیری و حافظه ناشی ازتجویز سرب مورد بررسی قرار گرفت.

مواد و روشها: موش‌های باردار از روز 6 بارداری تا پایان شیردهی در معرض تیمارهای کنترل، استات سرب (2/0 درصد محلول در آب آشامیدنی)، استات سرب + ملاتونین و ملاتونین (10 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت گاواژ) قرار گرفتند. در روز 21 پس از تولد، فعالیت آنزیم‌های سوپراکسیددیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز، کاتالاز و هم‌چنین میزان مالون‌دی‌آلدئید در هیپوکمپ 23 موش نر سنجیده شد. جهت مطالعه رفتاری، 30 روز پس از تولد، 57 موش نر به مدت 6 روز در ماز آبی موریس آموزش دیدند و 24 ساعت بعد تست پروب جهت ارزیابی حافظه انجام گردید.

یافتهها: نتایج نشان داد که تجویز سرب در دوران بارداری و شیردهی می‌تواند سبب افزایش میزان مالون‌دی‌آلدئید و کاهش فعالیت آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانت گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسیددیسموتاز و کاتالاز در فرزندان نر شود. هم‌چنین این تیمار باعث اختلال در اجرای تست ماز آبی موریس گردیده و یادگیری و حافظه فضایی را در فرزندان نر در مقایسه با گروه کنترل کاهش داد. تجویز ملاتونین میزان لیپید پراکسیداسیون را کاهش داد و اختلال یادگیری و حافظه فضایی و فعالیت آنزیم‌های آنتی اکسیدانت را درگروه دریافت کننده سرب بهبود بخشید.

نتیجهگیری: ملاتونین میتواند به عنوان یک داروی نوروپروتکتیو از هیپوکمپ در مقابل عوارض ناشی از سرب در دوره تکوین محافظت کند.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1394/7/10 | پذیرش: 1394/10/22