زمینه و هدف:اصلاح و بهبود تغذیه از جمله ماهی و فرآوردههای دریایی در پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر موثر است. مدل فرانظری یکی از مدلهای موثر در بررسی رفتارهای تغذیهای است. این مطالعه با هدف بررسی مصرف ماهی در زنان 30 تا 50 سال براساس مدل فرانظری انجام گردید.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع مقطعی- تحلیلی است که در سال 1393 بر روی 360 نفر از زنان 30 تا 50 سال شهر اراک انجام شد. دادهها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته براساس مدل فرانظری که روایی و پایایی آن سنجیده شد، با مراجعه به درب منازل جمعآوری گردید و سپس با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: میانگین سن افراد 5/7±34/39 سال بود. میانگین مصرف ماهی 83/0±62/0 وعده در هفته بود. 64 درصد افراد در مصرف حداقل دو وعده ماهی در هفته در دو مرحله اول تغییر(پیش تفکر و تفکر) قرار داشتند. میانگین نمره خودکارآمدی مصرف ماهی در کل 12/3±58/10 از 15 و میانگین نمره موانع درک شده 78/4±35/26 از 40 و میانگین نمره منافع درک شده 67/2±6/21 از 25 بود. همبستگی پیرسون نشان داد که میزان مصرف ماهی با سازههای خودکارآمدی، مراحل تغییر موانع و منافع درک شده به ترتیب بیشترین همبستگی مثبت را دارد(05/0≥p). مصرف ماهی با سن، تحصیلات، شاخص توده بدنی، شغل، میزان درآمد ماهیانه و وضعیت تاهل اختلاف معنیداری نداشت(05/0≤p).
نتیجهگیری: میزان مصرف ماهی علیرغم بالا بودن نمره منافع درک شده، بسیار پایین است و آموزش برای رفع موانع و فرهنگسازی، به خصوص در خانمها که افراد تأثیرگذار بر تغذیهی خانواده هستند ضروری به نظر میرسد.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |