دوره 13، شماره 2 - ( 4-1389 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 133-125 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kafaee Razavi M, Ebrahimpour S, Tehranipour M, Behnam Rasouli M. The investigation of the long-term effects of aquatic extraction of Cannabis sativa on spatial memory consolidation in Rats. J Arak Uni Med Sci 2010; 13 (2) :125-133
کفایی رضوی مرتضی، ابراهیم پور سعیده، طهرانی پور مریم، بهنام رسولی مرتضی. تاثیرات طولانی مدت عصاره آبی گیاه شاهدانه بر تثبیت حافظه فضایی در رت . مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1389; 13 (2) :125-133

1- ، mortezakafaee@mshdiau.ac.ir
زمینه و هدف: از دیدگاه فیزیولوژیک حافظه به واسطه تغییراتی در قابلیت هدایت سیناپسی از نورونی به نورون بعد ایجاد می‎شود. این تغییرات موجب پیدایش مسیرهای تسهیلی برای هدایت پیام می‎گردد. در گیاه شاهدانه بیش از 61 ماده شیمیایی یافت می‎شود که کانابینوئید نامیده می‎شوند. هدف از این تحقیق بررسی اثر عصاره آبی بذر این گیاه بر تثبیت حافظه طولانی مدت می‎باشد. مواد و روش‎ها: در این تحقیق تجربی- آزمایشگاهی ابتدا تعداد 40 راس رت با وزن تقریبی 320-250 گرم به 4 گروه تجربی و یک گروه شاهد تقسیم شدند. بذر گیاه توسط روش سوکسله عصاره‎گیری شد. برای تثبیت حافظه تست توسط روش ماز آبی موریس در 7 جلسه و در هر جلسه با 4 کارآزمایی برای هر رت صورت گرفت. گروه‎های تجربی 1 ، 2 ، 3 و 4 به ترتیب با دوزهای 50 ، 100، 150، 210 میلی گرم بر کیلوگرم به روش داخل صفاقی تزریق شدند. موقعیت سکوی پنهان پس از تثبیت حافظه تغییر داده شد و تست موریس به مدت 5 روز تکرار گردید. یافته‎ها: گروهای تجربی 1 ، 2 و 3 نسبت به گروه شاهد کاهش معنی‎داری در زمان یادگیری داشته است(05/0p<) در حالی که گروه تجربی 4 نسبت به گروه شاهد اختلاف معنی‎داری را نشان نداد. نتیجه گیری: احتمال می‎رود این تقویت دراز مدت حافظه از طریق مکانیسم دپولاریزاسیون سیناپسی مهاری و دپولاریزاسیون سیناپسی تحریکی در ناحیه CA1 ژیروس دندانه‎ای هیپوکامپ ایجاد شود که با تنطیم آزاد سازی میانجی موجب پلاستی سیتی نورونی می‎شود.
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1388/5/9