دوره 19، شماره 3 - ( خرداد 1395 )                   جلد 19 شماره 3 صفحات 53-46 | برگشت به فهرست نسخه ها

Toroghi F, Mashayekhi F, Montazeri V, Saeedi Saedi H. Association between MMP9 Promoter Polymorphism and Breast Cancer Progression in Northwest of Iran. J Arak Uni Med Sci 2016; 19 (3) :46-53
طرقی فاطمه، مشایخی فرهاد، منتظری وحید، سعیدی ساعدی حمید. ارتباط پلی‌مورفیسم راه انداز 9 MMP با پیشرفت سرطان سینه در شمال غرب ایران. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1395; 19 (3) :46-53

1- گروه بیولوژی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.
2- گروه بیولوژی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران. ، mashayekhi@guilan.ac.ir
3- گروه جراحی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
4- گروه انکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران.

زمینه و هدف: 9MMP یکی از اعضای خانواده ماتریکس متالوپروتئینازها (MMPs) می‌باشد که پروتئین حاصل از آن قادر است شرایط مناسب برای مهاجرت سلول‌های سرطانی و رگ‌زایی درون تومور را فراهم نماید. هدف از این تحقیق بررسی ارتباط پلی‌مورفیسم C>T در ناحیه 1562- راه انداز ژن 9MMP و پیشرفت سرطان سینه  در جمعیت شمال غرب ایران می‌باشد.

مواد و روشها: در این تحقیق مورد- شاهدی، جمعاً 187 زن مشارکت داشتند. پلی‌مورفیسم مورد نظر با روش PCR-RFLP و با استفاده از آنزیم Pae I بررسی گردید و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار مدکالک انجام گرفت.

یافتهها: توزیع ژنوتیپ CC در گروه‌های سرطانی و کنترل به ترتیب 44 و 5/62 و توزیع ژنوتیپ CT در گروه‌های سرطانی و کنترل به ترتیب 56 و 5/37 بود. در تحلیل آماری، مجذور کای و سطح معنی‌داری به ترتیب4/5 و 01/0 می‌باشد. علاوه بر این، بین پلی‌مورفیسم مورد نظر با درگیری غدد لنفاوی بیمار و نیز وجود تومور بزرگ‌تر از 2 سانتی‌متر مکعب ارتباط معنی‌دار وجود دارد(به ترتیب، 005/p=0 و 03/p=0). نتایج این تحقیق نشان داد که مورد مطالعه ما، پلی‌مورفیسم C>T 1562- ژن 9MMP با سرطان سینه در مرحله‌ی 2 و بالاتر ارتباط دارد. هم‌چنین وجود ژنوتیپ CT می‌تواند خطر متاستاز به غدد لنفاوی و خطر وجود تومور بزرگ‌تر از 2 سانتی‌متر مکعب را 4 برابر کند.

نتیجه‌گیری: با توجه به نتیجه دست آمده ممکن است از این پلی‌مورفیسم به عنوان بیومارکر پیش آگهی استفاده کرد، هرچند نتیجه‌گیری قطعی نیازمند انجام این تحقیق با جامعه آماری بزرگ‌تر می‌باشد.

واژه‌های کلیدی: سرطان، 9MMP، پلی‌مورفیسم
نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم پایه