دوره 19، شماره 2 - ( اردیبهشت 1395 )                   جلد 19 شماره 2 صفحات 67-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

Feiz Sarshar M H, Akya A. The Frequency of Extended Spectrum β-Lactamase Genes of SHV-2a, SHV-5 and SHV-12 in Clinical Isolates of Klebsiella Pneumoniae Isolated from Kermanshah Medical Centers in 2014. J Arak Uni Med Sci 2016; 19 (2) :59-67
فیض سرشار محمد حسین، اکیا علیشا. فراوانی ژن‌های بتالاکتاماز طیف گسترده SHV-2a، SHV-5 و SHV-12 در ایزوله‌های بالینی کلبسیلا پنومونیه جدا شده از مراکز پزشکی شهر کرمانشاه در سال 1393. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1395; 19 (2) :59-67

1- گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات کردستان، سنندج، ایران.
2- گروه میکروب شناسی پزشکی، مرکز تحقیقات عفونت‌های بیمارستانی، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، کرمانشاه ، ایران. ، akya359@yahoo.com

زمینه و هدف: گسترش بتالاکتامازهای طیف گسترده (ESBL) در ایزوله‌های کلبسیلا پنومونیه منجر به افزایش مقاومت آنتی‌بیوتیکی و مرگ و میر در بیماران گردیده است. هدف از این مطالعه تعیین شیوع ESBL و ژن‌های SHV-2a ، SHV-5 و SHV-12 در ایزوله‌های کلبسیلا پنومونیه در کرمانشاه بود.

مواد و روشها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی از بررسی 112 نمونه بالینی بیماران در مراکز پزشکی شهر کرمانشاه در سال 1393، تعداد 60 ایزوله کلبسیلا پنومونیه با روش‌های استاندارد باکتری شناسی و کیت API شناسایی گردید. حساسیت آنتی‌بیوتیکی ایزوله‌ها با روش دیسک دیفیوژن تعیین و ایزوله‌های مولد ESBL به روش دیسک ترکیبی غربال‌گری شدند.  ژن‌های SHV-2a ، SHV-5 و SHV-12 در میان ایزوله‌ها با روش PCR تعیین گردیدند و پرایمرها طراحی شدند.

یافتهها: از 60 ایزوله مورد بررسی، بیشترین و کمترین میزان مقاومت به ترتیب به آمپی‌سیلین و آنتی‌بیوتیک‌های گروه کارباپنم نشان داده شد. 45 درصد ایزوله‌ها مولد آنزیم ESBL بودند. از میان 60 ایزوله مورد بررسی، 5 (3/8 درصد) ایزوله حاوی ژن SHV-2a ، 57 (95 درصد) ایزوله حاوی ژن SHV-5 و 43 (7/71 درصد) ایزوله حاوی ژن SHV-12 بودند. در این مطالعه، 5 ایزوله دارای هر سه ژن SHV-2a ، SHV-5 و SHV-12 بودند.

نتیجهگیری: نتایج بیانگر شیوع نسبتاً بالای ژنهای بتالاکتاماز نوع SHV در ایزولههای کلبسیلا پنومونیه در کرمانشاه میباشد. با توجه به بالا بودن میزان شیوع، پایش الگوی مقاومتها و ژنهای مربوطه در ایزولههای باسیلهای گرم منفی در منطقه کرمانشاه ضرورت دارد. باتوجه به درصد بالای مقاومت ایزولههای کلبسیلا پنومونیه به آنتیبیوتیکها و نیز برای کاهش گسترش ژنهای مقاومت، انجام سنجش حساسیت برای انتخاب آنتیبیوتیکهای موثرتر حتی برای ایزولههای بیماران سرپایی توصیه میگردد.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: علوم پایه
دریافت: 1394/9/17 | پذیرش: 1394/11/7