دوره 19، شماره 4 - ( تیر 1395 )                   جلد 19 شماره 4 صفحات 59-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alian Fini F, Ghasemi M. Studying the Validity and Reliability of the Persian Version of Physical and Mental Health Questionnaire, Based on the Holistic Wellness Model. J Arak Uni Med Sci 2016; 19 (4) :51-59
علیان فینی فاطمه، قاسمی مرتضی. بررسی روایی و پایایی نسخه فارسی پرسش‌نامه سلامت روانی و فیزیکی براساس مدل رفاه کل‌گرا. مجله دانشگاه علوم پزشكي اراك. 1395; 19 (4) :51-59

1- کارشناس ارشد بهداشت، گروه بهداشت، دانشگاه آزاد اسلامی اراک، اراک ، ایران.
2- گروه مدیریت،دانشگاه آزاد اسلامی اراک، اراک ، ایران. ، Mana_166@yahoo.com

زمینه و هدف: سلامت روانی یکی از ابعاد مهم سلامت است و سازمان بهداشت جهانی سلامت را به عنوان «رفاه کامل جسمی، ذهنی و اجتماعی و نه صرفاً غیاب بیماری» تعریف می‌کند. با توجه به این که 79 درصد از آموزش بهداشت بر جنبه‌های فیزیکی متمرکز شده است، در واقع بیشترین تمرکز بر پارامترهای بیولوژیک افراد جهت سنجش میزان سلامت افراد صورت می‌گیرد. از این رو، پرسش‌نامه‌ای معتبر جهت سنجش سلامت افراد در جامعه پژوهشی از لحاظ روانی و فیزیکی مورد نیاز است.

مواد و روشها: مدل رفاه کل‌گرا، منعکس کننده تحقیقات انجام شده بر روی سلامتی می‌باشد که از دیدگاه فرهنگ‌های مختلف متفاوت است. در مطالعه حاضر، 102 نفر از مدیران و مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی اراک در سال 1393 در مطالعه شرکت نمودند و پرسش‌نامه فوق از نظر روایی و پایایی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 مورد بررسی قرار گرفت.

یافته‌ها: 102 نفر در این مطالعه شرکت کردند که 74 نفر آقا(72/5 درصد) و بقیه خانم بودند. ضریب آلفای کرونباخ برای کل پرسش‌نامه 0/93 به دست آمد. هم‌چنین در تمامی شش بعد مورد بررسی، میزان هم‌بستگی بین تمامی سوالات و بعد مربوط به آن با استفاده از آزمون اسپیرمن سنجیده شد و مشخص گردید که بین تمامی سوالات و بعد مربوطه هم‌بستگی مثبت آماری معنی‌داری وجود داشت.

نتیجه‌گیری: نسخه فارسی پرسش‌نامه سلامت روانی و فیزیکی برگرفته از مدل رفاه کل‌گرا، برای سنجش میزان سلامت در افراد جامعه  مناسب بوده و از روایی و پایایی خوبی برخوردار می‌باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي اصیل | موضوع مقاله: بهداشت
دریافت: 1394/12/12 | پذیرش: 1395/1/23